Gå til indhold
PetDreams skifter snart navn til Petlux 👉 Optjen rabatpoint med Club Petlux her ⭐️
PetDreams skifter snart navn til Petlux 👉 Optjen rabatpoint med Club Petlux her ⭐️

Interview med Susanne Bronke, Fjordbækken’s Ragdoll

Paula: Susanne, hvordan kom du på ideen med at opdrætte ragdoll katte?

Susanne: Hele mit liv har vi haft katte, og de har altid været et af mine ynglingsdyr. I første omgang var det Ragdollens udseende jeg fald for, men da jeg så begyndte at læse mere om racen og dens fantastiske temperament, var jeg slet ikke i tvivl om, at det var sådan nogle katte vi skulle have i vores opdræt.

 

Paula: Laver du nogen tests på de katte der udvælges til avl?

Susanne: Ja det gør vi. Inden vi begynder at avle på dem, får vil lavet en HCM og PKD, det er en test på, at hjerte og nyrer fungerer som de skal, og de ikke er bærer af arvelige sygdomme.

 


Paula:
Hvad er succes raten, når du avler? Jeg tænker, der må være gange hvor man forsøger, og det ikke lykkes?

Susanne: Hos os er det en succes, når vi får sunde og raske killinger og at moren har det godt. Primært opdrætter vi kælekatte, så succes raten for os, er at sælge nogle skønne killinger, som folk bliver glade for. Selvfølgelig håber vi da ind imellem på, at der kommer en killing, vi kan beholde til udstilling og avl, som kan afløse en af forældrene.

 

Paula: Hvad koster en ragdoll racekat typisk?

Susanne: Omkring 6000 kr for en kælekat, men så er den også fuldt vaccineret, neutraliseret, chippet og har fået ormekur. Avlskat koster fra 9000 kr.

 

Paula: Kan du fortælle os lidt omkring historien om Ragdoll racen?

Susanne: Ragdollens historie starter i 1962 hos Ann Baker, som er den kvinde der grundlagde stammen. Den er startet med en hvid langhåret kat, som hed Josephine. En af Jospehines killinger blev parret med en Hellig Birma, og resultatet heraf var starten på racen. Ann Baker var særdeles restriktiv med hensyn til avl, når hun solgte af sine killinger, og forbød sine købere at parre deres katte, med mindre de havde en licens, som gjorde at hendes avlsplaner blev fulgt. Denny Dayton delte ikke Ann Bakers hensigter angående avl, og efter en hård retssag, brød han ud og begyndte at avle på mere lempelige kår. Fra ham er racen blevet spredt i hele verden. I Danmark begyndtes et dansk opdræt i slutningen af 1990’erne. Ragdoll har fået sit navn fordi den ”klasker sammen” når man løfter den – som en kludedukke.

 


Paula:
Kan du fortælle noget om Ragdoll kattes personlighed?

Susanne: Ragdoll katten er en utrolig kærlig, blid og afslappede kat, som følger dig overalt, og med sit rolige og fredsommelig temperament er det en perfekt indekat. Jeg har aldrig oplevet, at de ikke tager godt imod nye katte her i vores katteri. De tilpasser sig meget hurtigt nye omgivelser, og falder meget til i deres nye hjem. Det største problem med Ragdollen er de har en evne til at sno dig om deres pote, så du hopper og springer for det minste Mijauu.

 

Paula: Hvor mange år lever de typisk?

Susanne: De har, som alle andre katte, en gennemsnits alder på ca. 15 år.

 

Paula: Hvordan er din daglige rutine med kattene?

Susanne: Jeg arbejder hjemmefra de fleste dage om ugen, så der er altid god tid til kattene. Det første jeg gør om morgenen, er at give dem vådfoder (Mest for fredens skyld :-) ) det får de ca. 2 gange om dagen. Tørfoder er ad libitum. Kattebakker tømmes, og der opfyldes med tørfoder. Kattene har en stor kattegård, som de bruger rigtig meget. Hvis er jeg ude, er alle kattene også ude, og der er næsten altid en Ragdoll på skødet. De bliver børstet stort set hver dag, men det er mest for hyggens skyld. De får så vådfoder om aften og kattebakkeren bliver tømt igen.

 

Paula: Hvilken følelse havde du, da dit første kuld blev født?

Susanne:Det var en helt vild følelse. Jeg kan tydeligt huske Nayza kom og hentede mig, for nu var det tid! At sidde der og følge hver eneste killing blive født, var helt fantastisk.

 

Paula: Er du medlem af en katteforening?

Susanne: Ja, jeg er medlem af Ragdollklubben.dk og Racekatten

 

Susannes hjemmeside er: www.fjord-rag.dk