Gå til indhold
PetDreams skifter snart navn til Petlux 👉 Optjen rabatpoint med Club Petlux her ⭐️
PetDreams skifter snart navn til Petlux 👉 Optjen rabatpoint med Club Petlux her ⭐️

Problemer med hårboller hos katte

Når det kommer til rengøring, er katte omhyggelige!

katDe elsker at holde sig selv rene. Men sommetider er resultatet af alt denne rengøring en ulykkelig kat, der konstant hoster eller kaster hår op. Når dette sker, siges det at katten har "hårboller".

 

Denne artikel vil diskutere årsagen til hårboller, deres betydning og de ting du kan gøre for en kat, der ofte lider af dem.

Overfladen af en kats tunge er foret med masser af modhager (kendt som papillae). Disse bidrage til at fjerne løs pels, når katten rengør sig selv. En del af dette løse hår ender med at blive slugt. Ofte er dette ikke et problem, og katten vil simpelthen ugyde håret i fæces. Men hos katte med længere, tykkere hår, eller hos katte, der er særligt omhyggelige med rengøringen, kan den store mængde af hår, der er indtaget føre til problemer. Ejere kan observere dette ved at katten har opkastning af hårboller.

På trods af navnet, er hårboller sjældent sfæriske.

I stedet er de normalt tubulære i form. Når katte sluger hår, begynder det at klumpe og blandes med slim. Denne blanding af hår og slim er det der udgør en hårbolle. Disse hårboller bliver derefter enten opgylpet eller udskilt i kattens afføring. Hvis en kat kun har hårboller en gang imellem, så er det ikke noget at bekymre sig om. Husk at katte er naturlige rovdyr. De jager ofte små pattedyr, der er dækket med skind. Udskillelse af hårboller er en naturlig tilpasning hos katten, for at slippe af med enhver form for unyttigt hår den indtager.

 

Læs også:

Hvis katten på den anden side ofte (dagligt) kaster op og producerer hårboller, har diarré eller mavesmerter, kan der være et mere alvorligt underliggende problem. Hvis en kat viser disse tegn, er et veterinært indgreb kraftigt at anbefale. Mulige underliggende problemer omfatter en gastrisk motilitet uorden eller lymphoplasmacytic enteritis. Desuden kan disse hårboller forhærdes og blive til trichobezoars, og selv om de ersjældne, kræver disse ofte kirurgisk fjernelse. Dyrlægen kan vælge at udføre en hæmatologianalysatorisk undersøgelse, komplet biokemisk blodanalyse, røntgen, endoskopi og eventuelt biopsier for at finde ud af, hvad det underliggende problem er.

kattemalt fra Biogance

Hvis en kat kun er ramt af hårboller nu og da, er det sandsynligt, at det vil være mere generende for ejeren, end det i virkeligheden er for katten! Men hvis ejeren er desperat for at gøre noget ved det, er der flere behandlingsmuligheder til rådighed. En kombination af afføringsmidler, smøremidler, særlige behandler og / eller en særlig diæt, bør bringe situationen under kontrol ganske hurtigt. En ting der er vigtigt, er ikke at overdrive med afføringsmidlerne og smøremidlerne, da de kan forstyrre den normale fordøjelse og optagelse af næringsstoffer.

Hvis du er i tvivl, vil et besøg hos dyrlægen stille alle tilpas, og det vil sikre at katten tarv kommer i første række.

 

Lad ikke hårboller komme i vejen for et godt forhold til din kat!