Gå til indhold
☀️ Webshop og butik åben som normalt ☀️
☀️ Webshop og butik åben som normalt ☀️

Kattens sygdomme

Kattens sygdommeOmkring kl. 19 begyndte vores yngste kat, Anton, at opføre sig meget underligt. Min mand og jeg hørte underlige lyde, men lyde vi ikke kunne finde ud af, hvad skyldtes. En mellemting mellem brummen og vrede, lidt som et vildt dyr. Vi blev meget overraskede over at finde Anton kun et par cm. fra hans kattetoilet, hvor han slikkede sig i enden, mens han lavede disse lyde mod vores 2 andre katte og os. Han kiggede vredt på os og kattene, mens han lavede disse lyde.

Ser I, Anton er den sødeste kat man kan møde. Han er den kat der går rundt om mig om morgenen, og går ingen andre steder, før jeg har taget ham op og kælet for ham. Han er den der altid finder et sted at sidde på mit skød, når jeg ser fjernsyn i sofaen, ligegyldigt om der er en bærbar computer der, eller en anden kat. Han klemmer sig ind og sidder på tastaturet, og går endda i en lille slåskamp med en af de andre katte, hvis det er nødvendigt. Så I forstår nok min overraskelse, da han lavede disse lyde ad mig. 

Min mand troede, han havde en eller anden kolik smerte, og derfor havde problemer på katte toilettet, og at han sikkert næste dag ville være ok igen. Men de brummende lyde fortsatte aftenen ud, og kl. 10 havde vi fået nok. Så vi ringede til dyrlægen, og blev glade for at vi fik en aftale i hus allerede 10.30. 

Kattens sygdomme

Hos dyrlægen forklarede vi, hvad der var sket. Men vi glemte at fortælle ham stedet, hvor det skete – ved siden af katte toilettet. Dyrlægen undersøgte ham, målte temperaturen, men alt virkede normalt. Så spurgte dyrlægen, om han havde problemer med at tisse. Det var da, jeg huskede at fortælle ham, hvor Anton stod da vi så ham. Så sagde dyrlægen, det kunne være et problem i urinvejene. Så gik han hen og fandt noget der lignede Fresh n’ Pearls kattegrus jeg bruger derhjemme. Så gik Anton direkte hen til kattebakken, og prøvede at tisse. Der kom kun nogle dråber ud, og lige efter, kom de brummende lyde, og man kunne se, han begyndte at blive vred. Han gentog det flere gange, mens dyrlægen forklarede, hvad han ville gøre. Jeg blev ked af det, over at Anton havde været i smerte hele aftenen, uden at jeg havde hjulpet ham. Dyrlægen gav ham noget så han sov, og fjernede urinen fra hans blære, for at lette smerten og teste urinen. 

Det viste sig, at Anton havde blærebetændelse, og var ude af stand til at tisse. Hver gang han forsøgte, var det meget smertefuldt for ham. Dyrlægen gav ham antibiotika, som han skulle fortsætte med at tage i de næste 10 dage. Ser I, jeg, som mange andre ejere af kæledyr, troede at ved at give sin kat godt foder, få dem vaccineret en gang om året, give dem ormekur og behandling mod forebyggelse af andre sygdomme et par gange om året, var alt jeg behøvede for at kunne have en sund kat. Det er noget ansvarsfulde kæledyrs ejere bør gøre, men at kende sygdommene der påvirker kæledyret mest, og bringe dem til dyrlægen når du kan se at noget ikke er som det plejer, og dyret opfører sig underligt, er også en del af det.

Læs også:

Giardia

10 gode grunde til at anskaffe sig en løbegård til katten

Giftige planter for katte

Hvad skal du kigge på, når du skal vælge killing

Problemknuseren! - Svar om katte

Problemer med hårboller hos katte

Da jeg kom hjem, begyndte jeg at lede efter disse sygdomme, og jeg var meget overrasket over at finde ud af, hvor meget kæledyr kan fejle. Jeg fandt en hjemmeside på engelsk der hedder CAPC (Companion Animal Parasite Council), som indeholder rigtig god information om parasitter, der kan smitte kæledyr og dets ejere, såsom GIARDIA. Klik på linket for at finde parasitter, der vedrører dit kæledyr: katteejere eller hundeejere. Jeg fandt også information på engelsk om forskellige typer af urinvejsinfektioner, der vedrører katte, på dette website: www.thecatconnection.com, og fandt nogle på dansk på denne side: www.dmm.dk

Min mand kom tilbage med Anton kl. 16.30. Han var meget sløv, og kunne knapt stå op. Vi gav ham masser af opmærksomhed, og han sov i mange timer på mit skød. Den næste morgen var han sit gamle jeg igen, og kom miav’ende højlydt, indtil jeg samlede ham op, og kælede for ham.