Gå til indhold
PetDreams skifter snart navn til Petlux 👉 Optjen rabatpoint med Club Petlux her ⭐️
PetDreams skifter snart navn til Petlux 👉 Optjen rabatpoint med Club Petlux her ⭐️

Ilder

ilder - nysgerrigt dyrIlder

- Et sjovt, kærligt og nysgerrigt lille dyr

 

Ildere er intelligente små dyr, der bringer glæde og sjove øjeblikke i hjem rundt omkring i verden! Hvis du mangler dine bilnøgler, så sørg for først at se på din ilder's yndlingssteder ;-) ja, de er naturlige tyve!

 

PERSONLIGHED

Ildere har forskellige personligheder, og er meget intelligente, nysgerrige og legesyge skabninger. udstyr til ilder

De har i høj grad et ufortjent negativt ry, men for den rette ejer kan de være vidunderlige kæledyr. Unge ildere tendens til at bide hinanden under leg, ligesom hvalpe gør, og det kræver stor tålmodighed og vedholdenhed at træne dem til ikke at bide. Bidning er deres naturlige legeadfærd med andreildere, men de kan lære, at menneskets hud er mere sart! Da små børn og unge ildere begge elsker spænding og vild leg, bør barnet og kæledyret overvåges nøje, mens de leger, og et spædbarn må aldrig være alene med en ilder. Ildere er fremragende kæledyr for roligere, ældre børn, men en voksen bør have det primære ansvar.

 

MOTION

Ildere er natdyr, der er mest aktive ved daggry og skumring. Ellers sover de omkring 18 timer i døgnet. Over tid tilpasser de sig deres ejers døgnrytme. De har brug for at blive lukket ud af deres bure i tre eller fire timer om dagen for at få motion. Ildere keder sig hurtigt og for meget tid i buret kan gøre dem sløve, eller give dem for meget tid til at tænke på alle mulige narrestrege de kan udføre, når de endelig bliver sluppet ud.

Du kan give din ilder motion i huset, mens du er hjemme, men når du er væk, skal han være i sit bur for sin egen sikkerhed. Vælg et metalbur, der har omkring seks kvadratmeter etageareal og er mindst to meter højt. Bure designet specielt til ildere er høje, og tager ikke meget gulvplads. Undgå træbure, som vil absorbere lugte, og akvarier, som normalt ikke er rummelige nok og ikke tillader en tilstrækkelig luftcirkulation.

 

OPHOLDSRUM

Han skal bruge et lille "soveværelse", en papkasse eller kurv stor nok til at sove i, mad og vand skåle, en kattebakke (ildere kan toilettrænes, både i og uden for buret, men de er ikke så pålidelige som katte, og der vil ske uheld), sengetøj og legetøj til at holde ham underholdt, når han ikke sover. Dæk gulvet af buret med linoleum, tæppe prøver, eller nogle klude. Han vil nyde en hængekøje lavet af gamle cowboybukser og metaløjer fastgjort til siderne af buret.

Et stykke tørretumbler aftræksslangen eller sort afløbsslangen vil være sjovt for ham at kravle igennem. Du må ikke give ham papkøkkenrulle eller silkepapirrør. De er små nok til at ham kan sætte sit hoved fast og muligvis kvæles. Kattelegetøj kan bruges til ildere, men de er hårdere ved dem end katte ville være. Undgå svampet eller fyldt legetøj, der kan blive revet fra hinanden, eller legetøj med små stykker, som kan sluges.

 

TEMPERAMENT

Ildere elsker at blive jaget og tumlet med. De vil lave en "ilder krigsdans," hoppe frem og tilbage og omkring dig, nippe efter dine tæer, for at lokke dig til at lege med dem. De er normalt meget rolige og laver bløde pivelyde når de leger. Det anbefales at have mere end én ilder. De er selskabelig væsener, der vil holde hinanden underholdt og beskæftigede, men de higer stadig efter opmærksomhed fra deres ejer. Skænderi over et stykke legetøj eller et særligt område kan forekomme, hvilket er naturligt, men en aggressiv ilder vil lave en højfrekvent hvinende lyd, som ikke bør tolereres. Ligesom mennesker og andre kæledyr, trives de fleste ildere sammen med andre, men der er undtagelser. Introducere dem gradvist til andre kæledyr (katte, hunde, andre ildere) i familien. Indtil de er komfortable i deres nye omgivelser, ønsker de ikke nye venner, men deres ekstreme nysgerrighed gør dem næsten frygtløse. De kan være en fare for kæledyr som gnavere, fugle og fisk, men der har været tilfælder, hvor de har gjort mus til "kæledyr".

Deres nysgerrighed og legesyge kan underholde deres ejere, men også skabe forskellige former for ballade. Så intelligente som de er, synes de ikke at bruge megen sund fornuft! De kan åbne skabslåger og skuffer, kravle ind i vægge, kravle om bag hvidevarer (hvor de kan risikere at få stød) eller ind hvilestole eller sovesofaer. De elsker at tygge på skum, blødt gummi eller svampe, som kan forårsage tarmblokeringer. De kan også finde på at tygge på din stueplanter, som kan være giftige.

 

SIKKERHED

Dit hus skal være omhyggeligt "ilder-sikret." Sæt børnesikringslåse på skabslåger og skuffer, og sæt rengøringsmidlerne et sikkert sted, hvor ilderen ikke kan nå. Kom ned på gulvet og kig efter eventuelle åbninger omkring VVS, opvarmning eller air-conditioning ventilationskanaler de kan kravle ind i, og luk de huller der er større end en tomme. Hold elektriske ledninger og forlængerledninger uden for rækkevidde. De bevæger sig lydløst og man kan risikere at træde på dem, eller de kan bore sig ind under et tæppe for at sove, med fare for at man sætter sig på dem. De kan kravle ind i en tørretumbler, komme i vaskemaskinen med det vasketøj, de sov under, eller snige sig ind i køleskabet. Ilderejere skal være særligt opmærksomme på at deres frække kæledyr ikke lide overlast!

Disse iltre små dyr er naturlige tyve og vil skjule legetøj og hvad der ellers passer dem. Sokker, smykker, tv fjernbetjeninger, tegnebøger, makeup eller andet, der ikke er boltet fast, kan være udsat! De har utrolige problemløsningsfærdigheder, og vil finde ud af at åbne lynede punge og lommer og forseglede poser. En åben pengepung er en opfordring til at hjælpe sig selv! Når du tager deres stjålne godbidder væk fra dem, at kan de blive sure og brokke sig.

Når maner taget ilderen ud for at lege, bør den have et specielt designet seletøj på. De vil kravle ind i ethvert lille hul de kan finde, og hvis de bliver væk, har de ikke evnen til at finde vej hjem som katte og hunde gør.

 

KOMMER LUGTEN FRA ILDEREN?

En almindelig misforståelse er, at ildere har en dårlig lugt. De har duft kirtler svarende til et stinkdyrs, men de vil frigive stoffet og ikke sprøjte det. Lugten er mildere, forsvinder hurtigere og kan nemmere vaskes væk. De fleste ildere, der sælges som kæledyr i Nordamerika har fået deres duftkirtler fjernet. De har hudkirtler, der udsender en mild moskusagtig lugt, som ikke er overvældende. Lugten, der er forbundet med dem, kommer som regel fra underlaget og kattebakken i buret, der skal rengøres ofte.

HYGIEJNE

Ildere bør kun bades ca hvert halve år. Badning alt for ofte vil udtørre huden, som vil medføre, at hudenkirtlerne producere mere olie, hvilket bidrager til lugt. Nogle nyder et bad eller brusebad. Du kan få specielle ilder shampooer, som vil gendanne noget af den naturlige olie i deres hud. De bør have deres negle klippet og ører renset regelmæssigt.

UDSEENDE

Ildere vil have en levetid på seks til otte år i gennemsnit, men kan blive op til 12 år gamle. Hunnerne vil vokse til omkring 30 cm i længden, og veje 0,4 til 1,2 kg. Hannerne vil vokse til omkring 37 cm i llængden, og veje 1 til 1,7 kg. De fleste ildere der sælges i Nordamerika er kastrerede eller steriliserede, og har fået fjernet duftkirtlerne i en ung alder.

KOST

Som kødædende dyr, skal ildere have en kost med et højt indhold af kødprotein. Før i tiden fodrede mange ilderejere deres kæledyr med kattefoder, men moderne oplysninger om deres kostbehov siger, at kattefoder ikke er tilstrækkeligt. Der er kommercielt ilderfoder på markedet nu, nogle af bedre kvalitet end andre. Læs den ernæringsmæssige analyse på emballagen, en god kvalitet ilderfoder vil have et højt indhold af fedt og lavt indhold af fibrer, kulhydrater og sukker. Ildere har et højt stofskifte og foderet passerer hurtigt gennem deres fordøjelsessystem. De vil ikke få nogen større ernæring fra protein i plantemateriale. Ilderfoder bør indeholde mindst 34% protein og 20% fedt.

 

SÆRLIGE OVERVEJELSER

Ildere skal spise ofte, hver 3-4 timer, så tørfoder bør være tilgængeligt for dem for nemheds skyld. Ildere vil kun spise nok til at tilfredsstille deres ernæringsmæssige behov. (En overvægtig ilder kan have et medicinsk problem, så dyrlægen skal vurdere og give dig gode råd om fodring af dit kæledyr, så den kan opretholde en sund vægt). Konserves kan gives lejlighedsvis som en godbid. De kan også gives meget små mængder af hårdkogte æg eller kogt kød. Nogle kan lide frugt, men de skal have frugtgodbidder meget sjældent, og undgå helt at give dem sukkerholdige fødevarer.

En alvorligt syg ilder ses let. Hvis ejeren er bekendt med ilderens adfærdsmønstre, ses det ved at han vil lege mindre og blive tilbagetrukket. Selv de mest føjelige ildere kan bide, hvis de har smerte. Antag ikke, at en ældre ilder er mindre legesyg bare fordi han er ved at blive gammel. En veterinær evaluering kan afdække underliggende sundhedsmæssige problemer.

Ildere er kærlige, underholdende, engagerende kæledyr, hvis ejeren giver dem den rette pleje, herunder fodring, træning, motion og dyrlægebehandling. De kan stjæle mere end din værdigenstande, de kan også stjæle dit hjerte!

{{block type="ultimo/product_list_featured" template="catalog/product/list_featured_slider.phtml" category_id="142" product_count="40" breakpoints="[0, 1], [480, 2], [768, 1], [960, 2]" timeout="4000" move="1" centered="1" size="size-s" hide_button="1" img_width="200" block_name="Spændende produkter til ildere:"}}