Gå til indhold
Webshop og Collect Butik åbent som normalt
Webshop og Collect Butik åbent som normalt

dyrenes terapeutiske virkning

Forleden kørte jeg hjem efter en rigtig dum dag på arbejde. En af de dage hvor alt går galt og hvor ellers skønne og gode kollegaer ender med at snerre af hinanden. Jeg var derfor nedtrykt, da jeg satte mig ud i bilen og kørte hjem.

 

Nedtryktheden forsvandt dog som dug for solen, da jeg trådte ind af døren. Der stod min dejlige hund og kat og ventede på mig. Den ene logrede glad med halen og den anden gned sig kælent op af mit ben. Der faldt alle mine parader, både min nedtrykthed og min skuffelse over dagens gang. Der blev med et´ tanket op på mit mentale konto. Endnu bedre blev det, da jeg gik ud til mine heste og blev mødt af to vrinskende fjorddrenge, der kom galoperende hen i mod mig. Alle mine dyr gav mig det overskud, jeg ikke kunne få af mine kollegaer den dag.

Netop derfor! Derfor er dyr bare fantastiske i min verden!

Jeg har i mit voksenliv set, hvad dyr kan gøre for mennesker, når livet vælger at vise tænder. Jeg har for del år siden arbejdet med rideterapi, hvor jeg mødte mennesker med sociale, psykiske og fysiske udfordringer. Her oplevede jeg den fantastiske terapeutiske virkning, heste kan have på mennesker. De gav rytterne en fysisk frihed og social accept, omend det kun var for en time en gang om ugen. Og for rytterne var tiden sammen med hesten før og efter ridetimen lige så vigtigt som den fysioterapeutiske del på hesteryggen. Der skulle være tid til at nusse, strigle og give godbidder og nogle gange måtte taxachaufførene pænt vente på at rytterne blev færdige med at sige på gensyn til de firbenede :-). På et tidspunkt havde vi en rytter med sclerose i svær grad, som valgte at fejre sin 50 års fødselsdag i ridehuset frem for derhjemme. For som han sagde: Det er her, jeg har de bedste minder fra :-). 24/7 sad han nemlig bundet til sin kørestol og den ene time sammen med den kønne, brune vallak Prins, fik ham for en kort tid til at glemme sin forhadte og fremskreden sygdom.

En del år senere fik jeg arbejde som skolepædagog og her blev jeg introduceret for "skolehunde". Det var hunde i alle afskygninger, som skulle "tjene deres daglige kødben" ved at hjælpe børn og unge, der havde det svært i skolen. Når skoledagen blev for uoverskueligt eller for presset, fik eleverne mulighed for at trække sig tilbage med de firbenede venner for at finde ro og få tanket energi op. Men hundene gav også eleverne en oplevelse af at blive forstået, accepteret og at føle sig "god nok" i en hverdag med mange personlige udfordringer. Et kærkomment pusterum.

Hunde kan hjælpe børn igennem hård tid

Hvor er det dejligt at se, at man andre steder her i Danmark har taget dyrenes terapeutiske virkning til sig!

Katte og miniheste bruger man f.eks på ældrecentre, idet katte har en beroligende effekt på urolige beboere, mens hestene for den nuværende ældregenerations vedkommende, bringer minder tilbage til deres barndom, hvor bilen endnu ikke var allemandseje. Og så kan en minihest være lige så velopdragen som en golden retriever!

Kigger vi ud i den store verden, så kan vi se at i Japan findes der cafeer, hvor katte er et fast element blandt kunderne og hvor man kan nyde en god kop kaffe og ae en kat, mens man falder til ro efter en stresset arbejdsdag. Og i Skotland kan man gå en "antistress-tur" med en alpakalama, hvor det er lamaen der bestemmer tempoet og retningen!

Jo, dyr kan bruges i mange sammenhænge, så længe vi bare husker at respektere deres grænser og frirum. Gør vi det, er der til gengæld ingen grænser fra deres side, hvad angår trofasthed og hengivenhed over for os. Dyr er squ dejlige!!


Læs flere af Heidis blogindlæg:

Et liv med dyr 

Sig det med blomster.....øh kat!