Fra kattehader til perser-slave

Paula: Siri, kan du fortælle os lidt om dig selv?

Siri: Ja, jeg er en voksen singlekvinde over de berømte 30, og jeg har 2 katte. Der er en hel del fordomme om ”skøre kattekvinder”, og jeg kan kun sige, at de fleste, der har kæledyr, går vel op i at passe dyret godt. Nogle af os melder os så ind i interesse/hobbyklubber, og det er der god mulighed for, når man har kat. Det er jo hyggeligt at møde nye mennesker med samme interesser som en selv. Jeg bor selv midt i København, og bruger flittigt byens kulturtilbud, går ud at danse, i teatret, og på udstillinger. Så er det sjovt at være medlem af en forening for f eks dans eller andre hobbies, såsom ens kæledyr. Jeg har et godt job, og har aldrig haft lyst til at stifte familie. Til gengæld har jeg en god vennekreds, og via de katte, jeg fik for hhv 2 og 3 år siden, har jeg fået endnu flere venner. Det kan anbefales at melde sig i klub, når man får kat :-)

 

Paula: På Kattegale.dk siger du, at du er gået fra at være kattehader til absolut tilbedende perser-slave. Hvordan skete denne forvandling?

Siri: Jeg har fortalt hele historien på den suveræne hjemmeside for nyhedsgruppen www.dk-fritid-dyr-kat.dk, og sat det ind nedenfor - det er hele beretningen:-) ”Tilbedende perser-slave” *GG* Katteejere har nogle gange en særlig slang os imellem, og en af de faste vittigheder er, at katte har ikke ejere, de har opvartende ”slaver” ;-) Katte kan charmere dig til snart sagt alt, som de vil have. Og jeg er faldet helt for racen Perser/Exotic. Når jeg var ”katte-hader”, var det, fordi de katte, jeg havde mødt hos bekendte, var halvvilde baggårdskatte, de havde taget ind, og de var meget lunefulde. Da jeg mødte en velsocialiseret kat første gang, var jeg ved at gå bagover! Den var akkurat så hyggelig (og lærenem!) som en hund, og meget nemmere at have. Jeg var omvendt efter få besøg, og så en dag gik det op for mig, at jeg skulle have en kat.....

 

Paula: Hvad er det du bedre kan lide ved Perserkatte over andre racer?

Siri: Jeg valgte racen ud fra Felis Danicas bøger, fordi der stod, at det er den aller-roligste af alle racekatte. Som nybegynder og katte-uerfaren tænkte jeg, at det var bedst at starte med en rolig kat. Og når man er på arbejdsmarkedet, kan det være en fordel, at katten har et stort søvnbehov, den vil da føle sig alene i kortere tid. Med tiden fandt jeg ud af, at det er ligeså nemt at have 2 katte som 1, og det er til større glæde for både ejer og kattene. De er så sjove, når de leger sammen, man får alle tiders gode, sunde grin! Og det spændende er, at venskabet med en kat hele tiden udvikler sig, det er ikke bare dertil og så ikke mere. Kattens personlighed folder sig mere og mere ud, jo længere, man har den. Selv har jeg nu 1 Perser-hunkastrat, og en Exotic (”korthåret perser”) hankastrat, dvs samme slags kat som Garfield. Tegneren Jim Davis havde en rød Exotic, og ud fra den skabte han figuren Garfield. Virkelighedens Garfield’er spiser dog ikke lasagne, men gerne råt, hakket oksekød :-)  

 

Paula: Hvilke andre katteracer fascinerer dig, og hvorfor?

Siri: Briten er jeg betaget af, de er rolige og runde som Exotics - f eks kender jeg en ”Maxi-Garfield”. Men de er tunge og meget muskuløse, stærke katte, for meget for mig at bære rundt på, f eks til den årlige dyrlæge-helbredstjek og vaccination, som alle katte bør få. Så er man på forkant, hvis katten skulle have en alvorlig sygdom i opløbet, som måske let kan kureres i tide. Maine coon racen finder jeg også flot, men igen: Det kan være store katte, og personligt vil jeg ikke byde så stor en kat at bo i 1-værelses lejlighed. Jeg kender dog folk, der fint opdrætter Maine Coons og Norske Skovkatte i (større) lejligheder. Det er vigtigt, at katten kan komme til at klatre og kradse, og der findes skam enkle og diskrete kradsetræer, også gulv-til-loft. Hellig Birma og Ragdolls er også meget smukke! Især de brunmaskede falder jeg for, med smukke, dybblå øjne. Hellig Birma vil gerne ud at lege i indhegnet have, se f eks www.netkatten.dk - mens Ragdolls siges at være mere rolige, f eks har de åbenbart ikke lyst til at klatre højt op eller hoppe op i vindueskarmen etc. De kan dog ”snakke” en del, på meget forskellig vis, højt eller mere sagte. Se f eks ragdollys-cat-link.dk  

Paula: Hvor mange katte har du?

Siri:  2, som sagt. Det er minimum, for så har de hinanden, når man er på arbejde eller ude. Og det er så nemt med katte: De skal ikke luftes som en hund skal, de bruger deres kattebakke, og de spiser gerne godt tørfoder. Jeg køber kvalitetsfoder i 10-kgs sække eller mere hos dyrehandleren, gerne på tilbud ;-) Det giver en rimelig kg-pris, og langt bedre helbred og trivsel for katten, når den får kvalitetsmad. Helt som med os mennesker :-) Man kan sagtens supplere kattens tørkost med råt kød, bare ikke svinekød (nu er jeg super-forsigtig, jeg ved det, men hellere være sikker). Men billigt vådfoder fra supermarkedet er ikke lødig fuldkost til en kat. De skal bare have et godt tørfoder, og noget godt klumpende kattegrus i bakken, og de vil gerne leges med og kæles for. Det er nemt at have kat, også 2, bare de er velsocialiserede fra et godt hjem eller opdræt, eller evt. Kattens Værn.  

 

Paula: Har du også andre dyr?

Siri: Nej. Strengt taget kunne der godt stå en islandshest på min altan (muret altan), men jeg tror ikke, at naboerne eller varmemesteren ville elske den ide ;-)

Paula: Hvor har du købt dine katte fra?

Siri: Fra www.vildkat.dk ! Det er alle tiders supergode site: Du kan vælge en voksen kat, så du ved, hvad du får mht personlighed, men der formidles også killinger via sitet.  

 

Paula: Hvordan var oplevelsen, den første gang du var på en katteudstilling?

Siri: Lidt blandet: Mange opdrættere virker ligeglade med publikum, men nu, hvor jeg selv har udstillet, ved jeg godt, at man simpelthen har travlt. Jeg prøver dog at gøre noget ud af kontakten til publikum, og har f eks små info-standere ovenpå katteburet. Katten sover for det meste i sin hule, når den ikke lige er oppe hos dommeren. Men udstillinger er alle tiders mulighed for gode indkøb: Der er mange stande med alskens katteting, legetøj og mere praktiske ting, og de store foder-firmaer har tit gode tilbud med. De er også gode til at vejlede om det rigtige foder til den enkelte kat, og der er ingen købetvang. Tværtimod kan man ofte få gratis prøver med hjem, så man kan se, om katten kan lide foderet, før man køber en stor sæk. Tit har specialklubberne for forskellige racer info-stande på udstillingerne, så man kan få sig en snak om den rigtige kat for dig :-) Modsat af, hvad mange tror, så kan man også udstille huskatte. Der er altid meldt huskatte til udstillingerne, det er bare at melde sig ind i en klub, hvis man har en sød og smuk huskat, så kan man udstille den, og måske vinde præmier i form af foder etc. 

 

Paula: Hvad er nogle af fordommene om katte i Danmark?

  →   At racekatte (og specielt persere) skulle være over-avlede og usunde. Helt forkert! Racekatte fra ordentlige opdrættere er passet og plejet med godt foder, vaccinationer etc, og det er kun sunde dyr, der indgår i opdræt. Hvis man er seriøs opdrætter, elsker man ”sin” race, og vil selvfølgelig ikke ønske at sætte usunde dyr i verden. Og da slet ikke sælge usunde dyr, der ville give racen et dårligt ry. At der så findes brådne kar og dårlige katte-avlere, det er noget andet, og det vender jeg tilbage til.

  →   persere skulle have diverse defekter pga deres flade snuder. Helt forkert! Det er en gammel omgang skandale-journalistik fra engang i 80erne, det var noget vrøvl dengang, og det er det også nu. Dem, der ikke tror på det, skal bare besøge en seriøs perser-opdrætter, så skal I se sunde, glade, aktive persere, der sørme kan selv, for fulde gardiner ;-) Jeg formidler gerne kontakt til gode perser-opdrættere rundt om i DK.
  →   At katte ikke kan lide hinandens selskab. Helt forkert! De hygger sig og leger, hvis de er vant til andre katte. Man kan også godt sætte 2 voksne katte sammen, det kræver blot lidt forholdsregler. Se f eks artikler om det på www.dk-fritid-dyr-kat.dk  →   At katte har behov for at være ude og jage. Helt forkert! Hvis katten er født som inde-kat, eller bliver det som killing, så har den det fint inden døre. Og det er meget, meget utrygt og usikkert for en kat at løbe ude pga biltrafikken. Der er meget høje tal på trafikdræbte katte!
  →   At det er synd at neutralisere (sterilisere/kastrere) katten. Tværtimod får den ”ro i sjælen” mht de kønshormoner, der stresser hankatten til hele tiden at søge hunner, og det er heller ikke godt for en hunkat at gå i løbetid igen og igen. Det er heller ikke specielt sundt for en hunkat at få enten 1 eller mange kuld killinger. En hunkat udvikler ingen moderinstinkter, før den bliver drægtig, og der er så mange, mange huskatte, der mangler hjem, at det er synd at bringe flere til verden. Der er ingen grund til at lade sin kat få et kuld killinger ”fordi den skal have lov at opleve at blive mor”. For de hormoner, der aktiverer hunkattens yngelpleje-instinkter, de produceres først under selve drægtighedsperioden. Så den ide handler da mere om menneskets følelser end om kattens ve og vel. Ren fordom. Alle katte har bedst af at blive neutraliseret tidligt, så har de langt bedre chancer for et sundt liv.
  →   Endnu en fordom: At katte og hunde er fødte dødsfjender. Helt forkert! Hvis hunde og katte lærer hinanden at kende fra små af, så går det fint. Jeg kender mange, der har både hunde og katte, som trives og er perlevenner.
  →   At katte er upersonlige og ligeglade med mennesker og ikke knytter sig til dem. Helt forkert! Tværtimod. Velsocialiserede katte fra gode hjem er super-selskabelige, og med deres helt egen individuelle personlighed. Det er noget af det, der gør, at det er skønt at have kat.
  →   At katte er mere knyttet til et sted end til deres ejer. Det holder ikke. Man skal for alt i verden ikke efterlade katten ved huset, hvis man flytter, for den kan IKKE klare sig selv.
Og i fortsættelse af det: En kat kan ikke selv ernære sig i naturen som vildtlevende. Det er ialtfald et meget pauvert liv, som ingen kat bør lide. Har man først givet sig til at fodre en kat, så har man ansvaret for den, og vil man ikke fodre flere killinger, så skal man få katten neutraliseret. Jo før, jo bedre.
  →   At katte ikke kan lære noget. Helt forkert! Man kan sagtens lære dem alt muligt, det er bare på en anden måde end med hunde. En anden metode, fordi det er en anden slags dyr. Men princippet med belønning og ros for god adfærd, og at ignorere dårlig adfærd, den gælder også for katte. Man kan ikke straffe en kat for forkert adfærd, men man kan belønne væk fra den. Nogle katteejere har skam også lært deres katte diverse tricks ved hjælp af klikker-træning. No problem! Jo, man kan godt lære katte noget. Sagtens. Mine 2 har f eks lært, at hvis hårboller afleveres på bademåtten, så er de (og lugten) meget hurtigt væk. Da katte har en suverænt god lugtesans, er renlighed vigtigt for dem. De ved også godt, hvor de skal sætte sig, hvis de ønsker kæl eller leg. Man kommer længst med kærlighed og tålmodighed :-)

Paula: Tror du de fleste avlere i Danmark er gode til at teste deres dyr for genetiske sygdomme der er typiske for racerne, og ikke avle på dem, der har fået en diagnose?

Siri: Her skal man nok selv være på vagt og have de kritiske briller på. De seriøse opdrættere skriver på deres hjemmesider, om de tester, og for hvilke sygdomme. Hvis der ikke står info om dette, kan man spørge, men der er brådne kar i den branche også. Desuden er det vigtigt at vide, at som oftest vil en seriøs opdrætter netop bruge ordet opdræt. Der er god grund til at være meget på vagt overfor ”katte-avlere”. Det kan være det, der i katteverdenen kaldes BYB’er (forkortelse for Back-Yard Breeders) eller ”killinge-fabrikker”. Dér skal man IKKE købe kat: Kattene holdes i bure, ofte under skrækkelige forhold: For lidt plads, udsatte for vind og vejr - det svarer til burhønse-hold, bare med katte i stedet, og det er helt, helt uacceptabelt. Se dig godt for, når du køber kat, og se altid, hvor kattene bor til daglig. Er det inde i stuen hos opdrætteren, eller er der bure i baghaven, som du ikke må se..... *GYS* Seriøse opdrættere kan du finde via de store klubber såsom Racekatten, Katteklubben etc. En seriøs opdrætter vil altid være organiseret i en af de 4 hovedklubber (Fife-klubber), eller tilsvarende i TICA (ny katte-organisation i DK). Et godt site at finde både killinger og voksne katte er også www.killingelisten.dk  

Min historie om at få kat: Jeg havde i lang tid gået og tænkt over at få et kæledyr. Jeg er vokset op i et opdræt af heste (dansk varmblod) og hunde (boxere) - så havde vi også kaniner, høns, staldkatte, og en nabo med 300 svin (stank og fluer en masse - æv!). Men jeg vil personligt ikke byde en hund at bo i byen, hvor den ikke kan løbe og lege som på markerne og i haven, som det var hjemme hos mine forældre. Så tænkte jeg på fugl eller dværghamster. Men begge skal ud af buret ofte, og så er der enten klatter øverst på reolen og alle bøgerne, eller under, og det ville være besværligt at holde rent. Hvad med fisk/akvarie så. De er smukke og beroligende, men man kan ikke ae dem, og da jeg undersøgte det med akvarium og diverse dimser, så var det både for dyrt og for bøvlet for mig.. Så læser jeg en nyhed, en skrækkelig en: Folk tager på ferie - og efterlader katten f eks på en P-plads!! Endda i en papkasse ved skraldespanden! Jeg blev rasende, det er jo horribelt, det er et levende væsen! Mig fluks ind på Kattens Værns hjemmeside og maile om en aftale mht at besøge nærmeste internat - det kunne jo være, at der var en kat, der gerne ville være hos mig (bemærk, katten vælger sin ejer - så får man det hyggeligst). Det blev en hyggelig eftermiddag, hvor Nicola på KV Frb gav mig masser af gode råd og viden om katte. Jeg havde jo tyret et par bøger om katte: 'Katten' og 'Kat i lejlighed', vist begge af Katrin Behrend, dem kan jeg anbefale! Korte og fulde af god information. Mest for at finde ud af, om det overhovedet var realistisk for mig at holde kat. Det var det! Og jeg havde ingen forventninger til nogen særlig selskabelighed fra kattens side - staldkattene på landet var halvvilde og bestemt ikke særlig venskabelige. Jeg tænkte, at katten ville ligge og se elegant og lidt arrogant ud, og bare være sin egen. Evt, at når man så vågner kl 03 midt på svarte natten og synes, at der er noget, der pusler - jamen, så ER der noget, der pusler! Kan jeg høre nogen grine? Ikke selskabelig eller venskabelig? HA HA HA!  Jeg blev klogere..... og meget glad for mine kærlige katte. Nicola fortalte mig om www.vildkat.dk , formidling fra hjem til hjem af voksne katte, der behøver nyt hjem. Og jeg skylder hende evig tak! Hende og Dorthe ”vildkat”, der har lavet sitet. For efter at have læst et par af Felis Danicas bøger om forskellige katteracer, blev jeg jo klar over, at det godt kunne være en perser, der var den rigtige kat for mig..... Rolig, kærlig, selskabelig - og imponerende! Sådan en havde jeg set for år tilbage i Prag, en stor, rød tank af en kat, en fremadskridende majestæt af en kat, der nærmest kom tromlende i al sin værdige rundhed! Sikket syn! Der var faktisk et par persere på vildkat.dk lige da. Men den ene var en fertil han på sit 5. hjem, og jeg var helt grøn - jeg turde ikke. Den anden - ja, jeg spurgte om de ting, som bøgerne rådede til (og Nicola, forresten), og fik ikke rigtig svar på noget. Så e-mailede jeg Dorthe, der har sitet, og spurgte om råd. Hun svarede 'Skynd dig ind på siden, der er lige kommet en perser på med alt i orden' - og mente også, at jeg som helt nybegynder ikke skulle binde an med noget, jeg ikke var klar til. Den dejlige perser med alt i orden, det var min kommende kat, min elskede, pragtfulde, sjove Perser-pige! Beskeden ser hun ud i sort og brunt - en sorttabby (dvs plettet/stribet) hunkat, med smukke kobberfarvede øjne. Jeg e-mailede ejerne, der var forfærdeligt kede af, at de måtte af med katten, men deres spæde datter havde fået astmatisk bronchitis og katteallergi. Men vi fandt hurtigt ud af, at deres perser kunne få det godt hos mig. De kom en juli eftermiddag, og katten holdt tryg og sikker sit indtog: Hun lagde ud med at snuse hver en krog igennem, rigtig grundigt og systematisk! Hun lyste af at være en psykisk sund og stærk kat, hende turde jeg godt lade flytte ind, og det er bare gået godt! Hun havde lidt pelsproblemer og brød sig ikke om at blive redt, da hun kom, men efter barbering af de knottede partier (mave og hofter) hos Janni (hunde- og katte- ”frisørsalon” på Godthåbsvej 109 A, Frederiksberg), så lærte hun med tiden at blive redt. Med godbidder (RC Persian - mums!) og kæl kan man lære en kat mange ting, og nu går det fint. Det er bare skønt at se sådan en sød kat blive mere og mere tryg og glad ved pleje og pasning. Så fik jeg nyt arbejde, meget og sent, og hun følte sig alene, helt tydeligt. Jeg prøvede at finde en legekammerat til hende, og først flyttede stakkels lille tynde Belle ind, i foråret 2007. Det gik desværre ikke: Hun var blevet jagtet af to hunde i sit gamle hjem, og trængte bare til menneske-selskab som ene-kat. Det fandt jeg så til hende, og nu stor-trives hun, stor og flot Ragdoll-pige er hun blevet, og slet ikke mager og jamrende som før. Hun har også en stærk psyke, den fine pige! Så flyttede Leise ind! Han er en rød Exotic (ligesom i tegneserien om Garfield), og han var  bare en succes. Efter et par forsigtige uger fik han stille og roligt charmet sig ind på min pigekat, de hygger og leger stadig mere og mere. Han kommer fra katte-opdrættet www.amalias.dk, og hedder på stamtavlen Lion af Amalias. Men han har nærmest ingen stemme, så han har fået kælenavnet Leise. Jeg fandt også ham på www.vildkat.dk, han var ”pensioneret” som opdrættets hankat. Hankatte har ikke godt af at være fertile hele deres liv, de er meget tynde som fertile, da det dræner dem for kræfter at være på konstant udkig efter misser ;-) Men jeg valgte ham, fordi han er af samme race, så der er større chance for god kommunikation kattene imellem, og fordi han var/er en erfaren herre med forstand på hunkatte med nykker ;-) Under alt dette har jeg fået hjælp og råd i nyhedsgruppen (som jeg har nævnt et par gange), det har været helt uvurderligt! Det var historien om, hvordan jeg blev omvendt fra kattehader (pga de lunefulde, kradsende halvvilde katte, jeg havde mødt) til Perser-fan pga mine 2 dejlige, kærlige ”pelsbolde”. De lyser op i min hverdag, og vi nyder hinandens selskab. Mine venner falder også komplet for dem. Jeg kan kun anbefale det - få dig 2 persere/exotics, det er bare lykken!

Pre-loader