Gå til indhold
PetDreams skifter snart navn til Petlux 👉 Optjen rabatpoint med Club Petlux her ⭐️
PetDreams skifter snart navn til Petlux 👉 Optjen rabatpoint med Club Petlux her ⭐️

Interview med katteri Sundisk

Læs interviewet med Lis Dahlstroem fra katteriet Sundisk Abyssiniere, som er opdrætter af den fascinerende korthårede race, Abyssinier.  

 

Paula: Lis, kan du fortælle os hvordan du blev opdrætter af Abyssiniere katte?

Lis: For mere end 20 år siden mistede vi vores huskat til nyresvigt. Det blev hurtigt klart at vi skulle have en ny kat. Jeg hjemtog alt hvad der stod på hylden om katte på biblioteket, deriblandt var Lillian Misulis Familiekatten. I Familiekatten var den smukkeste kat jeg nogen siden havde set, det så ud som dette elegante guddommelige væsen kunne danse ud af siden med højt løfter hale – de kloge øjne med det skælmske smil – sådan en kat måtte jeg eje. Det blev dengang til en blanding, halv abyssinier halv huskat. Roady som han hed, var fundet ude – det blev hans skæbne. Han forsvandt sporløst da vi havde haft ham i 6 år. Han var alt og mere til – så fantastisk en personlighed, super intelligent – og selvfølgelig enormt kælen. Jeg havde ikke i min vildeste fantasi kunnet forestille mig en kat kunne give så meget. Der går stadig ikke en dag uden jeg tænker på ham. Gør det ondt nok, så lærer man. Der gik vel et års tid efter Roady forsvandt før der kom en raceren stambogsført abyssinier ind i huset – indekat selvfølgelig, aby’en har alt for høje tanker om eget selvværd, de kommer ofte galt afsted går de helt frit. Stamnavnet bles søgt, et af de fem jeg sendte ind, var Sundisk. De gamle ægyptere tilbad den guddommelige og livgivende sol – Abyssinieren siges at være Faronernes kat, deraf kommer mit stamnavn. Det er blevet til en del kuld gennem årene. Har rundet alfabetet en gang (i en længere årrække lagde jeg stamnavn til de kuld min voksne datter opfostrede). Netop nu,  juni 2009, er der blevet født et kuld vildtfarvede killinger, det er mit andet H-kuld. Det er mere end et år siden der har været killinger i huset.

 

Paula: Kan du fortælle os lidt omkring historien om racen?

Lis: Abyssinieren elsker man at fortælle er faraonernes kat. At prinsesserne tog kattene med ned til Nilen når de skulle bade, og at aby’en der holder sin hale højt samtidig med de yderste led bøjes ned mod ryggen, holdt halerne prinsessernes ringe. Mange af de kattemumier der fundet i Ægypten minder nu også typemæssigt om aby’en. Men helt styr på oprindelsen har man ikke. Kattene menes at komme fra Abessinien som nu hedder Ethiopien. Man ved med sikkerhed der kom aby’er til England allerede i 1869. Herhjemme blev den første aby vist på en udstilling i 1935.

 

Paula: Hvordan er pelsen og farven på Abyssinier?  

Lis: Abyssinierens pels er ticket – det betyder hvert pelshår har flere farvebånd (ligesom harens pels). Farvebåndene er afstemt efter hvilken farve katten har. Virkningen er helt speciel – den skal ses. De oprindelige farver er vildtfarvet og sorrel, fortyndingen af disse er blå og fawn Alle fire farver fås også i sølv.

 

Paula: Hvor mange katte har du?  

Lis: Uha, det er nemt at få for mange. Jeg vil ikke have mere end 10, men faktisk har jeg pt. 12 og kun en kastret han er til salg.  Jeg bruger mine katte unge, det er ikke usædvanligt jeg tager to eller tre kuld på en hunkat og så bliver hun steriliseret og solgt til et godt og blivende hjem hvor hun kan få  al den opmærksomhed hun fortjener.  

 

Paula: Hvordan er din rutine med dem?  

Lis: Jeg er ikke morgenmenneske – og hverdagsmorgener er travle her i huset. Der bliver set efter alle opfører sig normalt – kattebakkerne bliver renset, og det er for det meste hvad der sker om morgenen. Om aftenen bliver vand og foderskåle vasket af og forsynet med frisk. Der fodres enten dåsemad eller råt kød. Der er altid tørkost til rådighed døgnet rundt. Om aftenen er der bedre tid til hver enkelt – alle er i hånden – og trængslen for at få plads på skødet når det er TV tid er stor. Indimellem blander jeg mig lidt – der er nogen der mener at mit skød har de eneret på. Så ser man tydelig hvor god abyssinieren er til at vise hvad den mener, med både mimik og kropssprog fortæller den kat jeg mente havde fået skødplads nok for den aften, at den syntes jeg er dum.  

 

Paula: Er der hieraki i huset? :-)  

Lis: Hvor flere katte er samlet vil der altid være hierarki. Jeg er heldig at have en flok der går godt sammen. Det er vigtigt for mig at de katte jeg er nødt til at have for at kunne køre et avlsprogram går godt sammen. Stress og uro er grobund for dårlig trivsel og mere sygdom. Som sagt, bruger jeg mine katte i avl mens de er unge – så bliver de kastreret og kommer ud i et blivende godt kattehjem og får al den opmærksomhed de fortjener. Racen er ret fertil og der er ingen grund til at holde en hunkat på p-piller år efter år. Kommer der ikke det der forventes efter hun der har født to eller tre kuld, så kommer det næppe.

 

Paula: Voksede du op med katte?  

Lis: Ja, da – kattene var en del af hele min barndoms trofaste holdepunkt. De holdt ikke så længe, vi boede for tæt på hovedvejen. Nogen gange var katten helt ukendelig når jeg bar den hjem for at begrave den i haven – sikke en tårevæddet ceremoni. Det er mere end en gang sket jeg har begravet katten, det må så have været en anden for lige pludselig var vores egen kat tilbage. Der er sket meget, selvom det ikke er nok der er sket på alle de år, men dengang blev kattene ikke neutraliseret.  

 

Paula: Nu det er sommer, bruger de meget tid i løbegården?  

Lis: Vi har desværre et par fritløbere her der anser det for deres fornemmeste pligt at sætte sig udenfor løbegården – det giver voldsom uro blandt mine katte. Så denne sommer har de kun været det når jeg har holdt løbegården under konstant opsyn og fået ”skræmt” tilløberne væk. Det er et ømtåleligt emne at tale om med mennesker man bor i nærheden, der mangler i mine øjne noget ansvarsfølelse. De mener sikker jeg er rablende …..  

 

Paula: Tager du dem med til udstillinger?  

Lis: Det er ikke alle mine katte der bliver udstillet. Lige nu har en mormis et kuld på fire – hun er en formidabel god avlskat og mor, hun har en interessant stamtavle – men udstillingsegnet, det er hun ikke. Men hendes killinger tyder pt. på  at de godt ville kunne begå sig på en udstilling. Jeg har i mange år foretrukket at mit opdræt primært bestod af vildtfarvede. Da jeg så måtte erkende at jeg i nogen kuld havde sorrel (røde) killinger der kvalitetsmæssigt var bedre end de vildtfarvede, ja så blev der først en sorrel ”hængende” – nu er det blevet til nogle stykker. I øjeblikket udstiller jeg Sundisk Givenchy Xeryus Rouge som er en sorrel hunkat. Hun klarer sig rigtig godt i den Europiske organisation FIFe – og også i den Amerikanske CFA, som kører et helt andet udstillingssystem, deres dommere er til den mere flashy og extreme type som Xeryus er. Generelt Abyssinieren er en populær korthårskat – har man først haft en aby indenfor dørene kan man ikke leve uden denne smukke, elegante, kloge, blide, hengivne og trofaste kat. Heldigvis er racen ikke så populær at det danske marked er oversvømmet med opdrættere. Det ser man desværre tendens til i visse andre racer. Overproduktion har aldrig gavnet nogen race. Abyssinieren er en middelstor kat – og de føder forholdsvis små kuld – normalt 3 til 4. En race der er meget fertil og tidlig kønsmoden. Abyssinieren er frygtløs – derfor egner de sig ikke til at gå frit ude. De er ikke bange for hunde, ræve, andre katte eller andet. Psykisk er aby’en både hund og andre katte overlegne, og de ved det, men det kan give slemme skrammer at være så sikker på sig selv. De killinger der leveres til glæde og fornøjelse er, inden jeg afleverer dem, jeg afleverer altid selv mine katte og killinger, neutraliseret, chippet eller øremærket, registreret i øremærkeregistret og vaccineret 2 gange. Da man ved at vaccinering før 16. uge kan have en tvivlsom virkning på grund af maternelle antistoffer fra moderen, dyrlægekontrolleres og vaccineres mine killinger 12 og 16 uger gamle – så er de klar til at jeg kan aflevere dem ca. en uge efter. Det er min oplevelse at man får en mere psykisk robust og en sundere kat i den alder hvor killingens eget immunforsvar er i gang med at udvikle sig. Det er vigtigt for mig at det er en god oplevelse at købe en Abyssinier – jeg står til rådighed med råd og hjælp hele kattens levetid.