Gå til indhold
PetDreams skifter snart navn til Petlux 👉 Optjen rabatpoint med Club Petlux her ⭐️
PetDreams skifter snart navn til Petlux 👉 Optjen rabatpoint med Club Petlux her ⭐️

Interview med Ragdolls a Chardani

Fra en ubehagelig oplevelse, startede Charlotte Chardani og hendes mand med at opdrætte Ragdolls. Racen er kendt for at være børnevenlig og god som indendørskat.

 

Paula: Til at starte med, vil jeg sige at dine katte er utrolig smukke! :-)  

Charlotte: Tak skal du have. Vi er også utrolig stolte af dem og nyder at vise dem frem.  

 

Paula: Charlotte, kan du fortælle os hvordan du blev opdrætter af Ragdoll katte?  

Charlotte: Det var desværre en lidt sørgelig begivenhed som gjorde at vi kastede vores interesse på Ragdoll’en. Vi havde en skøn lille huskat som blev kørt over bare 20 meter fra vores hjem. Det var simpelthen så hårdt, at vi beluttede os for at vi måtte have en race som ikke havde behovet for at komme ud og jage. En kat som ville trives 100% med at være indenfor hos os for kat kunne vi ikke undvære at leve sammen med. Vi købte to skønne kælemisser af et opdræt her i Danmark som ikke eksisterer længere. Vi var vilde med racen og ville gerne dele dens skønne kvaliteter med mange andre og tog skridtet og ansøgte om stamnavn. Vores første avlskate blev købt. Et par skønne avlskatte importeret fra England.  

 

Paula: Kan du fortælle os lidt omkring hvordan Ragdoll racen blev udviklet? Det var i California, ikke?  

Charlotte: Jo, det er korrekt. Ann Baker hed kvinden som i starten af 1960’erne lånte naboen hvide kat, Josephine som lignede en perser/angora kat. Denne hunkat parrede hun sammen med hankatte som mindede om birma og burmesere.

 

 

Paula: Hvor mange katte har du?

Charlotte: Det veksler en del, da nogle går ud af avl og andre kommer til. Men ca. 10 avlshunner og 4 avlshanner.

 

Paula: Du og din mand arbejder hjemmefra, ikke? Hvad laver I?

Charlotte: Jeg arbejder med weblayout og studerer on and off, min mand arbejder et par timer om morgenen i en børnehave.

 

Paula: Hvordan er din rutine med kattene?

Charlotte: Den er rimelig struktureret. Vi har faste rytmer hver dag, for at få det hele til at køre på skinner. Min mand og jeg har hver vores der skal sørges for hver dag. Det er bare noget der ligger på rygraden og vi tænker ikke så meget over det. Der skal være rent og pænt så her er til at være for alle og masser af tid til hygge og nussen med kattene hver dag.

 

Paula: Har du børn?  

Charlotte: Ja vi har to. En datter som i skrivende stund er 21 og flyttet hjemmefra, samt en hjemmeboende dreng på 16.  

 

Paula: Hvordan kommer dine børn ud af det med kattene?  

Charlotte:Både vores søn og datter nyder kattenes selskab. De elsker at lege og hygge med dem.  

 

Paula: Havde du kæledyr som barn?  

Charlotte: Ja. Jeg fik min første kat til min 1-års fødselsdag. Siden der har jeg altid været omgivet af katte. Ligefra huskatte, maine coon og golden shaded persere.  

 

Paula: Kan du fortælle os om nogle af dine kattes personligheder?  

Charlotte: Ja gerne, men hvor skal jeg starte. De er så forskellige og har så mange sjove ting hver især. Vi har ikke en eneste Ragdoll som ikke har en skøn og anderledes personlighed. Showgirl, en ældre kastrat pige er et værre snakkehoved. Hun har altid en masse at fortælle og hun kræver at der bliver lyttet. Hun er emiment til at aportere diverse bolde, papirsfly osv. Hun kan blive ved i en uendelighed. Shikana, en af vores avlspiger, skal altid op og ligge på ryggen af en når man bukker sig. Hun er lyn hurtig...vupti så er hun dér og ligger og gør sig lækker. Ofte må en ile til for at redde hende fra at falde ned, netop fordi hun ligger på hendes ryg og krabber sig frem og tilbage og viser mave. Man har altid indbygget pelsvarme på ryggen når man renser bakker. Gucci hun er bossen og styrer hele menageriet, inkl. vores store hvide schæfer. Hun er en rigtig mors pige. Duchesse, som nu er gået ud af vores avlprogram skal også lige med. Hun skulle altid have vingummi bamser at sutte på under hendes fødsler. Det var en tilfældighed da jeg sad en fødte med hende en nat ved hendes føste kuld. Pludselig stak hun poten ned i min skål med vingummi bamser, og i munden med den. Suttede lidt på den og skulle så have en ny. Siden da, er der altid købt en pose vingummi bamser ind til hendes fødsler. Og hun har suttet flittigt. Ret sjovt. I hendes sidste kuld, fik vi vores skønne ”Nalle” en kommende avlshan, og han er en rigtig stor (vingummi)bamse. Sød, blød og ledeløs og man kan gøre hvad som helst med ham. Mange af vores missere ligger sig pladask foran vores fødder og viser mave, bedst som man kommer  gående, så det gælder om at holde øjnene åbne og tungen lige i munden.  

 

Paula: Er der nogle genetiske sygdomme der ofte ses hos Ragdolls?  

Charlotte: Ja vi har to, HCM og PKD.  

 

Paula: Kan du forklare os lidt om hvad de er?  

Charlotte: Ragdoll har hjertesygdommen HCM samt Nyresygdommen PKD. HCM er en sygdom hvor hjertet vokser og bliver fortykket i muskulaturen. Til sidst er der ikke plads til blodet kan løbe frit. Man kalder det også for stort hjerte. PKD er små cyster som vokser sig større og nedsætter nyrenes funktion for til sidst at give nyresvigt. Netop derfor dna tester og scanner vi alle avlskatte for det. Dog kan HCM dukke op på scanninger når katten er ældre, men dna testen giver også en god indikation om de er bærere af en af de gener man i dag kan teste for. Både HCM og PKD er arveligt betinget. Ofter ser man opdrættere inkl. os selv skrive PKD1 N/N. Som betyder Normal/Normal, altså at katten ikke er bærer af  det gen som menes at give PKD nyresygdommen. Som opdrætter er det uhyre vigtigt at tage disse sygdomme seriøst og bruge de penge på det som det nu engang koster. Det er til glæde for alle i sidste ende, kat, køber og opdrætter!