Gå til indhold
Webshop og Collect Butik åbent som normalt
Webshop og Collect Butik åbent som normalt

Interview med katteri MisB’ Cat

Pia Beier er opdrætter af Maine Coon, de største katte i verden i følge Cat Fanciers Association.

I dette interview fortæller hun os om hendes katte og erfaringer med opdræt.Paula: Pia, kan du fortælle os hvordan du blev opdrætter af Maine Coon katte?

Pia: Som så mange andre, har jeg en svaghed for dyr og specielt katte. Jeg er opvokset med katte, og har altid haft kat. Så i 1996 købte vi to kasterater af racen Maine Coon, og vi blev dybt fascineret af deres personlighed og selvfølgelig deres størrelse! Der var jo utrolig mange overvejelser forbundet med det at starte et opdræt, for kunne jeg tilføje Maine Coon racen noget, som der ikke allerede var? Man overvejer jo, om man kan gøre andre kunsten efter, og om man kan opretholde de kvaliteter, som en Maine Coon skal have. Det er jo ikke bare at parre to dejlige katte - Men det handler jo i høj grad om at gøre det rigtigt.Når jeg beslutter mig for noget, så går jeg 100% ind for det, og jeg suger til mig af andres viden. Så jeg mente, at jeg bestemt ville yde mit bedste og bestræbe mig på at avle sunde og race typiske katte. Så det blev starten til mit opdræt, og jeg har aldrig fortrudt. I 2005 fik jeg mit stamnavn MisB´Cat.

 

Paula: Hvordan fandt du på navnet MisB' Cat?

Pia: Ja, det var jo svært... for hvad kalder man sit opdræt, det skulle jo være et navn, der var nemt at udtale og også at huske. Mange bruger jo deres efternavn, men da jeg ikke synes, mine katte skulle forbindes med øl, måtte jeg jo finde på noget andet. Det skulle samtidig være et navn, så man ikke var i tvivl om, at det var noget med katte. Så derfor valgte jeg Mis + Cat, og B er jo så fra mit efternavn. Man udtaler det MissBCat. Synes navnet havde en fin klang, og så var der ikke andre, der lige var kommet på noget lignende.

 

Paula: Kan du fortælle os lidt omkring historien om Maine Coon racen?

Pia: Der er en del eksotiske fortællinger omkring Maine Coon racen. Men hvis vi skal holde os til fakta, så kommer Maine Coonen fra Nord Amerika. Den har fået navnet Maine, da det er her, man fandt racen og Coon fra Raccoon (vaskebjørn) på grund af dens store buskede hale. Det er helt sikkert en arbejdeskat og en naturskabt kat. Racen har været kendt i mere end 100 år, og har været opdrættet i Danmark siden 1984, hvor den er blevet meget populær både som udstillingskat og familiekat.

 

Paula: Kan du fortælle noget om Maine Coon kattes personlighed?

Pia: For at forstå denne pragtfulde katte race, er det ikke nok at fortælle om dens personlighed, for både dens vilde look og dens størrelse er noget helt specielt. Den er på en gang kælen, nysgerrig og opmærksom, og samtidig har den charme. Den finder selv på underholdning, og leger gerne ”pind”. Det er en utrolig social kat, og den har et venligt og godmodigt temperament. Så har den jo det der vilde look! De har også et glimt i øjet, sådan lidt frækt. De er bestemt kloge, og lærer hurtig, hvad de må, og ikke må. Om de så gør det, er jo lige det, for selv om man har lært dem, at de ikke må gå på bordet f.eks., ja så er det jo ingen hindring, når du kikker den anden vej. Jeg synes ikke, man kan sammenline Maine Coon katten med andre racer. Alle racer har deres specielle karakter, hvor mit hjerte jo så er faldet til denne pragtfulde race :-)

 

Paula: Hvor mange år lever de typisk?

Pia: Maine Coonen er sent færdigudviklet, den er først færdigudviklet ved 3-4 års alderen. Så for at se kattens fulde statur, så må man væbne sig med lidt tålmodighed. Maine Coon katten bliver som andre katte 12-14 år, men selvfølgelig kan de også blive meget ældre.

 

Paula: Hvordan er din rutine med kattene?

Pia: Jeg har helt faste gøremål. Jeg starter dagen med at fylde deres skåle op med foder og frisk vand. Selvom skålene aldrig er tomme, så venter de altså på mig hver morgen, for de ved det jo. De kan sågar finde på at hente mig, hvis de mener, jeg har ligget lidt for længe i min seng. Hvis jeg har killinger, så bliver der gjort rent i deres område og samtidig kan vi lige hygge lidt. Om aftenen er det så tid til lidt vådfodrer. Det kan være købt færdigt, eller jeg koger fisk eller kylling til dem. De ved det alle, og på det tidspunkt føler man sig meget omsværmet :-) Så gør jeg igen rent ved killingerne, og så er der ellers dømt hygge og leg med både store og små. En gang om ugen bliver kattene friseret. Jeg tager ikke alle på samme dag, men 2-4 stk. Så bliver de nusset lidt, og får styr på lokkerne. Ca. en gang om måneden er vi på udstilling, og dem der skal med, kommer så i bad et par dage før. De er jo ikke helt vilde med det, men de vænner sig dog til det med tiden.

 

Paula: Hvilken følelse havde du, da dit første kuld blev født?

Pia: Det er jo en helt speciel oplevelse hver gang. Første gang er man noget nervøs, for hvis der nu er noget, der ikke går helt som det skal! Men Maine Coon katten er heldigvis en stærk og naturlig race, så den klarer det som regel uden de helt store anstrengelser. Men jeg kan da stadig huske første gang, ikke så meget p.g.a. selve fødslen men mest fordi min hunkat kom, og hentede mig. Jeg var slet ikke forberedt på, at en kat kunne bede om assistance. Jeg sad sammen med min familie, og så en god film. Så kom Kezia hen til sofaen, kikkede på mig, og miauuu miauuu sagde hun, og vendte sig og gik mod soveværelset. Ja hej hej sagde jeg, og blev ellers i sofaen. Men da hun gentog det tredje gang, måtte jeg jo hellere, se hvad hun ville. Så jeg fulgte pænt efter, og hun gik direkte i fødekassen. Så vidste jeg godt hvad klokken havde slået! Syv fine killinger fik hun, og tror vi begge var lige stolte!  

 

Paula: Er du medlem af en katteforening?

Pia: Ja, jeg er medlem af DARAK, som er en af de 4 hoved klubber i Danmark under Felis Danica. Desuden er jeg medlem af Maine Coon klubben, og er her en del af kreds Øst, hvor vi sørger for forskellige foredrag omkring pleje, foder m.m.

 

Paula: Er der en af kattene, der er din favorit? Bare rolig, jeg fortæller dem det ikke :-)  

Pia: Hi hi... ja det er jo svært, for alle mine katte er helt specielle. De har jo hver deres personlighed, og nogle er mere fremme i skoene, hvis man kan sige det sådan At vælge en ud er nok meget svært, for en af dem vil gerne ælte på min mave hele aftnen, en kalder, hvis hun ikke lige kan se mig, og en tredje smider sig foran ens fødder, og ruller sig, for så at få en kæmpe kæler. En leger pind, og en anden følger en, uanset om man vander blomster, eller går i bad. Så de er alle sammen noget særligt, og jeg vil ikke kunne undvære en eneste af dem :-) Det må du gerne fortælle dem :-)

 

Linket til katteriet: MissB' Cat

{{block type="ultimo/product_list_featured" template="catalog/product/list_featured_slider.phtml" category_id="55" product_count="15" breakpoints="[0, 1], [480, 2], [768, 1], [960, 2]" timeout="3000" move="2" centered="1" size="size-s" hide_button="1" img_width="200" block_name="Spændende produkter til katte:"}}