Gå til indhold
☀️ Webshop og butik åben som normalt ☀️
☀️ Webshop og butik åben som normalt ☀️

Black Friday for kæledyr & ejer

Black Friday For Hunde, Katte, Smådyr & Deres Ejere - Verdens Største Handelsdag For Kæledyr & Ejer

Artikel skrevet af Kristian Pedersen - Medejer, PetDreams.dk

Black Friday er verdens største handelsdag inden for mange detailbutikker i store dele af verden efterhånden. Dette gælder selvfølgelig også, når de kommer til hundeudstyr, kattetilbehør og udstyr til smådyr som ilder, kanin, marsvin & hamster. I nuværende stund, mens denne artikel skrives, vil Black Friday 2017 blive afholdt den 24. november.

I de kommende år vil Black Friday falde på disse datoer:

  • 2018 – fredag d. 23. November
  • 2019 – fredag d. 29. November
  • 2020 – fredag d. 27. November
  • 2021 – fredag d. 26. November

Du kan være først til at få de gode tilbud vi kører på kæledyrsartikler denne sorte fredag, ved at give os et like på Facebook, eller tilmelde dig PetDreams.dk´s nyhedsbrev, hvor alle gode tilbud sendes ud, både på Black friday, Cyber Monday, men også resten af året, hvor der løbende køres med gode tilbud, udsalg og konkurrencer. 

Hvad er Black Friday egentligt?

Undertegnede har boet 2 år i USA, været i 46 af 48 af de såkaldte lower states, og været der 7 gange gennem lange eller kortere perioder både arbejdsmæssigt og ferier. Det er også stedet, hvor jeg i sin tid mødte min nuværende firmapartner, Paula. Så jeg har deltaget i Thanksgiving med den efterfølgende Black Friday ved flere lejligheder, og dagen kan egentlig beskrives ret kort. KAOS! I nyere tid har Black Friday altid været dagen efter den amerikanske ThanksgivingUSA er et kæmpe land med store forskelle, så der er også forskelle på, hvor aggressivt man bruger Black Friday og synet på denne dag, men generelt, og specielt i nogle områder samt bestemte butikker i USA, kan dagen være ret kaotisk, og enkelte steder ligefrem opstå slagsmål og sammenstød, for at komme først til få produkter med gigantiske rabatter. 

Black Friday er ved at blive ret stor i Danmark også, men er stadig svært at sammenligne med amerikanske tilstande. Måske også fordi tilbuddene er lige knapt så markante, som visse steder i USA. Men det er stadig dagen på året, både i Danmark og USA, hvor de fleste butikker kører de mest aggressive tilbud. Nogle steder i USA kan det være 1 computer, hvor den første kunde f.eks. får den til 1 dollar. Den slags markedsføring og tilbud kan skabe lange køer og kaos foran visse butikker, hvor man kan opleve folk, som overnatter i flere dage med telte, soveposer og proviant uden for en butik, for at kunne være den eller de første til bestemte skarpe tilbud. 

Historien bag fænomenet Black Friday

Der er flere episoder og historier om, hvordan Black Friday startede, og det er ikke som i dag en, for de fleste, sjov og positiv dag, hvor man bare kan hente gode tilbud. Black Friday blev officielt nævnt første gang på grund af finansiel krise i 1869, da guldmarkedet crashede, fredag den 24. september i 1869. To store og skruppelløse Wall Street finansmænd, Jay Gould og Jim Fisk, arbejdede sammen for at opkøbe så meget som de kunne af USA's guldbeholdning, i håbet om at drive det op i himmelhøje priser, og sælge det igen med gigantisk profit. På den fredag i 1869 blev konspirationen afsløret, og sendte aktiemarkedet i frit fald, der betød bankerot for alle mulige mennesker lige fra Wall Street-baroner til landmænd. Derfor blev fredag den 24. sptember 1869 udnævnt som Black Friday. 

En anden myte som er opstået i nyere tid, er at Black Friday blev brugt på 1800-tallets slaveplantager i USA, som en dag efter Thanksgiving, hvor plantageejere kunne handle sorte slaver med store rabatter. Der er dog ikke nogen beviser på denne påstand. 

Til gengæld er Black Friday i 1950'ernes USA helt sikker. Politiet i Philadelphia brugte benævnelsen Black Friday til at beskrive det store kaos, der opstod i byen dagen efter og weekenden efter Thanksgiving. Store folkemængder myldrede til byen for at shoppe og se den kæmpe sports-event, den årlige Navy/Army football kamp, som gjorde at politiet totalt mistede overblikket på specielt fredagen efter Thanksgiving, og kaldte den derfor for Black Friday. Mange lommetyve havde gode betingelser på grund af de store menneskemængder, og havde store problemer med at håndtere det enorme antal mennesker, der på samme dag kom og nærmest besatte byen. 

Black Friday i dag

Nutidens Black Friday fænomen er opstået i 1980'ernes USA, og er betegnelsen for den dag (ca), hvor de amerikanske detailbutikker gennemsnitligt får sorte tal på regnskabets bundlinje, og er siden hvert år brugt som en indkøbsfest for at fejre det med gode tilbud til kunderne. Det er samtidig et slags officielt startskud på julehandlen. Kampen om de allerbedste tilbud kan gå hårdt for sig. I 80'ernes USA var det til at styre, men er blot vokset og vokset med årene, og nogle steder blevet direkte hysterisk, og går over gevind, som denne video f.eks. giver et godt indtryk af. Heldigvis kan man også vælge at sidde hjemme og handle Black Friday tilbud i ro og mag fra sin computer, og sendt til døren :). 


Danmark og Black Friday

I Danmark gjorde Black Friday sit indtog i 2013, og er siden, også her, vokset sig større og større for hvert år. Heldigvis ser vi endnu ikke de vanvittige scener der opstår nogle steder i USA, men bliver for de fleste brugt som den dag der var hensigten. En hyggelig dag med masser af mennesker, hvor man kan gå på jagt efter gode tilbud. Nogle vælger også at bruge dagen til en del af juleindkøbene til familie, venner og kæledyr. Personligt synes jeg Black Friday i Danmark er et sjovt tiltag, selv om jeg til tider også synes, det kan blive for meget med amerikanske traditioner der kopieres til Danmark. Det er jo noget af det sjove ved forskellige kulturer, at vi har hver vores skikke, som vi kan møde, når man besøger andre lande. I tilfældet med Black Friday, må jeg som webshop medejer dog erkende, at jeg har taget dagen til mig, og at den både er sjov selv at deltage i, og samtidig kunne tilbyde ens egne kunder specielle tilbud. 

God Black Friday!

PS: Thanksgiving

Lige til slut, hvis du ikke ved hvad Thanksgiving er, og gerne vil vide det, så er det som sagt dagen før Black Friday i USA, og er i modsætning til BF en helt stille og rolig dag i hjemmet med familie og venner. Taksigelsesdag oversat til dansk. Dagens oprindelse findes i kristendommen, men er i dag en helligdag som fejres overalt i USA på tværs af alle religioner. Man spiser en masse god mad, typisk er der bl.a. en stor kalkun og kartoffelmos på bordet som minimum, og mange steder gør man aktivt lidt ud af at snakke om og fundere over, hvad man har at være taknemmelig for i livet. Jeg har deltaget i flere Thanksgivings, og svarene varierer selvfølgelig kraftigt fra person til person og hvilket selskab man sidder i. Mange steder tager man en runde, hvor hver nævner ting de er taknemmelige for. Svarene jeg har hørt, har varieret lige fra et godt helbred, sin tro, gode venner og familie til kvinder med store bryster :).