Hvordan ses stress hos katte og hvordan opstår det?

Har du en kat og er du bekymret for om den er stresset? Stress hos katte kan være utrolig svært at se med det blotte øje, men desværre formodes flere katte end antaget at have kronisk stress. Stressen kan opstå grundet forskellige faktorer såsom andre katte eller mistrivsel fra ejerens side og være årsag til forskellige sygdom som urinvejsinfektioner.

Hvad er årsagen til stress?

Som hos mennesker er stress hos katte individuelt og kan skyldes forskellige parametre, hvorfor det kan være svært at se og generalisere sig frem til en årsag.

Flere katte under samme tag er ikke en unormal årsag til stress hos katte. I en flok med to eller flere katte er der altid en kat som er øverst i hierarkiet og en kat der er nederst. Den nederste kat er typisk den kat som kan udvikle stress fordi den praktisk talt bliver mobbet af den øverste kat. Mobningen kan gå ud på at forhindre den udsatte kat i at få adgang til dens ressource som vand- og madskåle, kattebakken, legetøj, kradsebræt, det gode hvilested mm. Kan man forhindre denne opførsel? Det er svært da kattens signaler til andre katte kan være så dæmpede og usynlige for mennesker, at det næsten er umuligt for os at bemærke.

Udefrakommende faktorer som en ny kat i hjemmet, en hundehvalp, en baby, renovering af hjemmet, pasning i et andet hjem over en længere periode mm. er andre parametre som kan være stressende for katte. Mistrivsel fra ejerens side som ingen kontakt, ingen leg, ingen pelspleje mm. kan også være skyld i stress. Katte er som så mange andre dyr vanedyr og hvis man bryder deres vaner kan de blive stressede. Når det er sagt bliver en kat ikke stresset over natten fordi man har malet stuen eller flyttet om på møblerne, men det er ændringer over længere tid som kan skabe ubalance for katten. Det er fordi vigtigt fra start af at prøve at lave og opretholde nogle vaner og rutiner. Det kan eksempelvis være at når man har fundet et fint sted til vand- og madskåle skal de ikke flyttes efter et år. Er man ude i en flytning som også kan virke stressende for katte, især udekatte, er der selv sagt ikke så meget at gøre, men at kattebakken, kradsebrætte, sengen osv. altid står samme sted er vigtigt. 

Det handler altså om at tilgodese kattens behov for ressourcer i hjemmet. Behovet for foderskåle, kattebakke, kradsebræt, legetøj, seng/tæppe, hvilested mm. Det er klart lettere hvis man kun har en kat, da katten ikke skal ”kæmpe” med en anden kat om disse ressourcer, men har man mere end én kat er det vigtigt at tilbyde alle katte lige meget. Hav derfor flere bakkebakker, gerne en ekstra end antallet af katte, flere skåle, kradseredskaber, senge mm. Gør det så let for kattene som overhovedet muligt at være i fred og have nok ressourcer at vælge imellem, så man derved minimerer deres usynlige kamp om disse. En god ide er, med mindre kattene er bedste venner og gør alt sammen, at placere ressourcerne med god afstand og gerne i forskellige rum. To katte behøver hverken spise, sove eller gå på toilettet lige ved siden af hinanden.

Hvordan kommer stress til udtryk?

Som sagt er det enormt svært at se på en kat at den er stresset, da de ikke altid viser tydelige tegn. Dog er der nogle katte som fysisk viser det i form af overspisning (hvis det er muligt for dem), de spiser ikke, de bliver asociale og indelukkede, plejer ikke deres pels, tisser og besørger udenfor kattebakken, bliver bange for ting de normalt ikke har været bange for, bliver aggressive mm. Disse forskellige former for anderledes opførsel og adfærd kan heldigvis ses og bemærkes af ejeren, hvorfor det er vigtigt at observere sin kat og holde øje med om den ændrer adfærd. 

Hvad skal man gøre hvis katten har stress?

Har din kat stress eller har du mistanke om dette grundet adfærdsændring eller sekundære sygdomme så tilse din dyrlæge. Da det er yderst individuelt fra kat til kat, er behandlingen mod stress også forskellig og kan ikke generaliseres. Der findes forskellige former for behandling og tiltag som kan hjælpe din kat. 

Relevante produkter