Hvad koster det at have en hund?

Mange danskere drømmer om en lille hundehvalp, og måske du er én af dem. Og selvom hunden er kendt som menneskets bedste ven, og at den er fuldstændig uimodståelig, er det altså en god idé at få sig en idé om, hvad det koster at have en hund.

Selvom det er svært at sætte tal på, hvad en hund egentlig koster igennem årenes løb, vil vi prøve at gøre dig lidt klogere på området lige her. Vi fortæller dig nemlig meget mere om hund og omkostninger, og hvilke faktorer der spiller en rolle.

Forskellige hunde og forskellige omkostninger

Vi kan lige så godt nævne fra starten, at der er stor forskel på, hvad en hund koster at have. Der er mange forskellige faktorer, der spiller ind, heriblandt både hundens størrelse, racens helbred og dine prioriteringer i hverdagen og i forhold til eksempelvis ferier. Det hele starter, når du skal købe en hvalp. Her er der stor forskel på prisen alt efter, om det er en racehund eller ej.

Ved alle hunde følger der dog en række engangsudgifter, som blandt andet dækker over navneskilt, hundesnor, halsbånd og skåle til foder, som du ofte skal have styr på, når du modtager din nye hvalp. Derudover kommer der løbende udgifter til plejeprodukter, udskiftning af hundekurv og lignende, og derfor kan det være en god idé at lave et budget for din hund for at holde styr på udgifterne undervejs.

Hunderacen er afgørende for, hvad det koster at have hund

Overvejer du at lave et budget på det at have hund, er det vigtigt at medregne, hvilken race din nye hund skal være. Der er stor forskel på, hvad det månedligt koster at have hund, og her er de forskellige racer noget af forklaringen.

Først og fremmest betyder racens størrelse selvfølgelig noget i forhold til mængden af hundefoder, som du skal købe ind gennem årenes løb. Men faktisk er det ikke altid afgørende, idet større hunde har en kortere levetid end de små hunde, og dermed kan mængden godt komme ud på næsten det samme, hvis vi kigger på omkostninger for hund og prisen på mad.

Til gengæld kan der være stor forskel på, hvad det koster at have hund, når vi kigger på hundens helbred. Nogle racer er kendt for at udvikle en række sygdomme gennem livet eller være mere eksponeret for eksempelvis tandsygdomme, og det kan være en god idé at regne dette ind i et budget for din hund, hvis du har en race i tankerne, der er kendt for hyppige besøg hos dyrlægen.

Hundens pleje og helbred

Netop dyrlægen er noget, som du skal regne med bliver en fast del af omkostningerne ved hund. Du kommer ikke uden om, at din hund skal til dyrlægen og tjekkes, og det kan ofte bare være i forbindelse med, at den er kommet til skade eller har fået lopper.

Men du skal også være forberedt på, at din hund kan blive alvorligt syg og dermed har brug for en mere omfattende behandling eller en operation. Derfor anbefaler vi, at du selvfølgelig sørger for at lave et budget for din hund, hvor du hver måned sætter penge til side til besøg hos dyrlægen. På den måde kan du undgå en grim overraskelse i form af en dyr regning.

Din hund skal også være velplejet, og derfor er der brug for frisørbesøg samt produkter til at pleje pels, poter, snude og negle derhjemme. Alt efter hundens pelslængde skal du regne med 1-4 frisørbesøg årligt, som er vigtige at regne med i dit budget. Det er nemlig ikke nogen helt billig fornøjelse, hvis du ikke kan klare opgaven selv.

Det gode foder kan spare dig penge hos dyrlægen

Vi kommer ikke uden om, at hundefoder er en fast del af livet som hundeejer. Når vi taler om, hvad det koster at have hund om måneden, er hundefoder den helt store post i budgettet. Din hund skal fodres flere gange dagligt, og hertil bør du også altid have godbidder liggende, som du kan bruge til hundetræning eller lignende.

Der findes et væld af forskellige former for hundefoder i dag. Men det er ikke altid den bedste løsning af vælge det billigste. Har du en hund med eksempelvis tendens til sart mave, eller har den et højt aktivitetsniveau og dermed brug for ekstra energi, er det altafgørende med det rette hundefoder.

Hvad koster det at have hund? Husk alt det løse

Foruden hundefoder, dyrlægebesøg, engangsudgifter og klipninger er der også alt det løse. Med det mener vi alt fra hundelegetøj og hundeposer til transportkasse og hundepas til sommerferien, hvis hunden skal med. Her kan du forvente en lang række af forskellige udgifter, der vil komme løbende gennem hundens levetid. Prioriterer du at tage din hund med på sommerferie, koster det også ekstra i form af vacciner, transport og transportkasse, og det er også noget, som du skal overveje.

Prisen løber op i sidste ende, men hvor meget afhænger af mange forskellige faktorer. Til gengæld får du en bedste ven gennem livet, som vil give dig uforglemmelige minder og altid stå klar, når du kommer hjem efter en lang dag.

Relevante produkter