Gå til indhold
PetDreams bliver til Petlux 👉 Køb på petlux.dk og optjen rabatpoint i Club Petlux ⭐️
PetDreams bliver til Petlux 👉 Køb på petlux.dk og optjen rabatpoint i Club Petlux ⭐️
Sådan påvirker motion din hund

Sådan påvirker motion din hund

Alle ved at motion er godt, også for vores firbenede venner. Men har du nogensinde tænkt over, hvad det egentlig gør for hunden?

Motion for hjernen:

Når hunden motioneres udskiller den hormonet oxytocin i hjernen, som også kaldes for ”kramme- eller kærlighedshormonet”. Dette hormon nedsætter bla. hundens stressniveau og blodtryk og forøger indlæringsevnen og får hunden til at føle sig tryggere. Adfærdsmæssigt giver det en gladere og mere harmonisk hund samt at du udskyder aldersbetinget sygdomme, såsom demens.

 

Motion for kroppen

Kroppen nyder også godt af motionen. Udover at det er med til at holde hundens vægt, styrker det også knogler, led og organer og sidste ende er  det med til at forlænge hundens levealder. Fysisk får du en sundere og stærkere  hund, der bedre kan stå imod alderdom.

 

Motion for min hund, men hvad skal jeg vælge?

Motion kan være mange ting og det er vigtig at finde den rigtige motionsform, der passer til dig og din hund, så det ikke bliver en sur pligt.

 

Forslag til motion, hvor hunden udfordres fysisk og mentalt:

✓ En god gåtur i det fri, hvor den kan ”læse dagens avis” (dufte, hvor andre hunde har været)

✓ En løbetur sammen med dig. Se her:

✓ Om sommeren en tur til stranden og en badetur. Husk at den skal være i snor fra april til september og på visse strande er der forbud mod hund

✓ Indendørs hundesvømning.

✓ Hundelegepladser med agilitybaner.

✓ Hundetræning, her findes mange forskellige typer hold til hunde i alle aldre. Her kan du også få gode råd og hjælp fra kyndige hundetrænere.

✓ Boldleg og agilitybane i din have.

✓ Hundeskov, hvor hunden kan møde mange nye ”legekammerater”.

✓ Cykelture (Husk at bruge ordentlig udstyr, således at uheld undgås). Se her:

 

Alternative ideer til motion med din firbenede:

 

Arbejde

Er du så heldig at du kan tage din hund med på arbejde, vil den elske dig for det. Også selvom det måske er stillesiddende arbejde du har, vil hunden dog stadig blive udfordret og det giver i sidste ende en tilfreds hund.

 

Besøgshunde

Mange steder er skoler og plejehjem begyndt at få ”besøgshunde”ind, som de ældre og børnene har stor glæde af. Her leges, klappes og gås ture med hundene. Dog skal din hund være fysisk og mentalt klar til dette, idet det ofte er skrøbelige og sårbare mennesker, hunden skal være sammen med.

 

Vinterperioden

I vinterhalvåret kan det være sværere at finde motivationen til at komme ud med din firbenede ven. Sne, kulde og mørke lægger tit en dæmper på lysten. Men en del steder er man begyndt med indendørs hundetræning og hundesvømning, hvor du slipper for at stå og fryse i kulden, mens hunden hygger sig. Vælger du alligevel at trodse vejrguderne, så elsker de fleste hunde forøvrigt at lege i sne!!

 

Netværk

Skab et ”hundenetværk” J. Det er nemmere at komme ud af døren, hvis man har andre to- og firbenede venner at mødes med. Desuden er det vigtigt for hunden at blive socialiseret med andre.

 

Konsekvenser ved manglende motion:

Det kan få kedelige konsekvenser for din hund, hvis den ikke får nok motion.

Udover det fysisk kan være skadeligt, kan din hund få adfærdsmæssige problemer. Det giver sig udtryk i:

✓ Hunden gør meget, især når den er alene.

✓ Den stresser og kan udvikle angst.

✓ Den ødelægger ting, bider i sko, sofaer etc.

✓ Den bliver rastløs.

✓ Den søger din opmærksomhed konstant.

✓ Den bliver nervøs og usikker på sig selv.

 

Disse elementer gør at hunden vil mistrives!

 

VIGTIGT:

Husk at tilrettelægge motionen ud fra hundens alder, nogle motionsformer må først benyttes, når hunden er udvokset, feks løb og cykling. Hundens metale tilstand spiller også ind, en stresset hund må f.eks  ikke trænes hårdt, da det blot vil forværre adfærden.  Og naturligvis skal der altid tages ekstra hensyn til hvalpe, ældre hunde eller hunde i rekreation. Søg professionel hjælp hos trænere, der kan guide og vejlede dig i den rigtige retning.

 

…..OG DET ALLERVIGTIGSTE:

Vælg en hunderace, der passer til dit behov. Visse hunderacer kræver rigtig meget motion og andre foretrækker hygge i sofaen (dog har ALLE hunde behov for motion og at møde deres artsfæller). Så tænk dig godt om, inden du skal ud og finde din nye bedste ven for livet!

 

God fornøjelse!

 

 

 

 

Forrige artikel Stærkere Immunforsvar = Værktøj Til At Holde Sygdomme Væk
Næste artikel Sig "NEJ!" til madrester!