Gå til indhold
Webshop og Collect Butik åbent som normalt
Webshop og Collect Butik åbent som normalt
Hofteledsdysplasi hos hunde

Hofteledsdysplasi hos hunde

Hofteledsdysplasi er en tilstand, hvor hofteskålen former unormalt, undertiden alvorligt nok til at forårsage ødelæggende halthed og smertefuld led arthritis (ledgigt). Denne sygdom forekommer kompleks og forårsaget af mange faktorer, men den største risiko ligger hos store hunderacer.

Denne lidelse er desværre den mest almindelige skelet sygdom, der påvirker millioner af hunde over hele verden. Ubehandlet kan denne lidelse invalidere en hund, og volde ham stærke smerter; dog kan man med tidlig diagnose og korrekt behandling, få en hund til at leve et fuldt og aktivt liv.

Årsager

Der er genetiske og miljømæssige faktorer, der kan forårsage denne lidelse. Nogle hunde er født med det. Denne genetiske disposition findes normalt i visse hunderacer som Schæferhund, Golden Retriever, Newfoundland, Mastiff, Labrador Retriever, Rottweiller, Grand Danois, Sct. Bernard, Pointer, Setter Spaniels og Mops. Disse racer er mere tilbøjelige til at udvikle denne tilstand, men hver hunderace, selv blandede racer, kan lide af hofteledsdysplasi.

Som en hund bliver ældre, kan han udvikle hofteledsdysplasi startende som en arthritis lidelse. Andre årsager kan være overdreven motion, hurtig vægtstigning og fedme, ernæringsmæssige grunde og dårlig muskeludvikling.

Tip: Lav din research før du køber en hvalp:

Spørg opdrætteren om hvalpens forældre er testet for genetiske sygdomme. Hoftedysplasi er en genetisk sygdom. Hvis en af hvalpens forældre har hofteledsdysplasi, har hvalpen større risiko for at udvikle det.

Almindelige tegn og symptomer

Hunde i alle aldre kan udvikle hofteledsdysplasi. Denne lidelse  har tidlige symptomer og faresignaler som:

 • Stivhed eller ømhed
 • Unormal gangstil og / eller halter
 • Svært ved at rejse sig
 • Ømmer sig i smerte og ubehag ved berøring
 • Ønsker ikke at stå, motionere, løbe, hoppe eller klatre
 • Humbler op ad trappen
 • Sidder med den ene hofte spilet ud
 • Bageste ben tættere sammen end forbenene

Når lidelsen skrider frem, kan andre symptomer krybe op som:

 • Tab af muskeltone ved bagben
 • Har brug for hjælp til at komme op
 • Kraftig arthritis (gigt)
 • Pludselig aggressiv adfærd
 • Modvilje mod at blive rørt

Behandling og håndtering - Hofteledsdysplasi

Alt er ikke tabt med denne invaliderende sygdom. Der er muligheder for behandling og håndtering, der er afhængige af hundens alder, størrelse og om det er tidligt eller sent indsættende hofteledsdysplasi. Alvorligheden af tilstanden i leddene er en faktor, om en kirurgisk mulighed er tilgængelig.

Ikke-kirurgiske muligheder for at lette problemet omfatter medicin, vægtkontrol og motion.

Medicin

Dyrlægen vil ordinere smertestillende medicin samt anti-inflammatorisk medicin. Desværre er der ingen medicin, der kan forhindre udviklingen af hofteledsdysplasi. Den medicin vil fungere godt til at styre smerte og inflammation så længe hunden styrer sin vægt og får tilstrækkelig motion.

Vægt håndtering

Fedme er usundt for denne tilstand, det tryk det giver de smertefulde led, er for meget, og skal reduceres. Et godt vægttabs program kan udarbejdes mellem hundeejer og hans dyrlæge. Særlige diæter kan indarbejdes, for ikke blot at mindske vægtøgning, men også give alle vigtige næringsstoffer til at opretholde en sund immunitet.

Motion

Dyrlægen vil også anbefale et fornuftigt motionsprogram. Dette kan hjælpe med vægtøgning, fremme brusk vækst og reducere tab af muskelmasse. Lav intensitets motion vil opbygge og vedligeholde muskler. Dette kan omfatte svømning og jogging. Overdreven motion kan lægge pres og forårsage mere smerte og ubehag.

Lindrende hjælpemidler

Varme kan hjælpe med at kontrollere ledsmerter. Ortopædisk og opvarmede senge kan reducere trykpunkter og lindre smertefulde områder, mens hunden hviler. Varmen fungerer godt for kronisk ledbetændelse forårsaget af gigt fra hofteledsdysplasi.

Det anbefales at give hundemassage og fysioterapi.

Dette vil lindre ubehag og forbedre cirkulationen. Dyrlægen kan henvise en god fysioterapeut og / eller kan instruere om, hvordan man skal massere og få musklerne til at slappe af, for at forbedre mobiliteten.

Det er tilrådeligt at gøre daglige aktiviteter mindre smertefulde og ubehagelige. Når du tager regelmæssige ture, kan hunden afbøde hans skridt ved at gå på græsklædte områder snarere end hårde fortove og stenede overflader. Moderate ture og langsomme løbeture kan reguleres, afhængig af, hvordan hunden har det. Ramper kan bruges til at lave klatring en mindre anstrengende aktivitet.

hunderampe til hunde i bilenHundetrappeHunderampe

Der er fodertilskud, der kan lindre hundens smerter og ubehag. De fleste af disse, er at nære og reparere brusk i leddene. Antioxidanter og Omega 3 fedtsyrer giver anti-inflammatoriske fordele.

LakseolieBiogance Phytocare Joint+ Kanavit pulver

 

Referencer

Wikipedia - "Hip Dysplasia (canine)

Dogheirs.com - "Canine Hip Dysplasia Symptoms DiagnosisTreatment And Prevention"

Peteducation - "Hip Dysplasia in Dogs: Diagnosis, Treatment, and Prevention"

Webmd, pets - "Canine hip dysplasia"

Aspca.org, pet care - "Hip Dysplasia"

2ndchance.info - "When Your Dog Has Hip Dysplasia"

Whole-dog-journal.com, issue 3 - "Helping Dogs With Hip Dysplasia"

Forrige artikel Træn din hund til at fange en frisbee
Næste artikel Mange planter er giftige for katte og nogle, så som liljer, kan medføre nyresvigt og efterfølgende død.