Gå til indhold
Webshop og Collect Butik åbent som normalt
Webshop og Collect Butik åbent som normalt
Gigt hos Hunde

Gigt hos Hunde

Gigt: Lammende sygdom og årsag nummer 1 til smerter hos hunde

Ligesom deres menneskelige kammerater, kan hunde lide af gigt. Denne sygdom er en ledsygdom, der forårsager inflammation i leddene, og giver konstant lokaliseret smerte til den lidende. Wikipedia skriver, at gigt hos hunde også kaldes degenerativ ledsygdom eller slidgigt, da det er forårsaget af nedbrudt glat brusk, der beskytter og dækker knoglerne ved at forme et led.

Hunde arthritis, som er det latinske navn for gigtsygdommen hos hunde, er ikke livstruende, men mindsker livskvaliteten for hunde ved at forårsage kroniske smerter. Desværre er der mange udiagnosticerede tilfælde, fordi hundens adfærdsændring mest henføres til andre årsager som alderdom. Hundeejere må anerkende, når deres firbenede ledsagere er i smerte.

Årsager og symptomer

PetMD skriver, at enten udviklings- eller degenerative årsager er blevet identificeret til at forårsage gigt hos hunde. Som hunden aldres, er det mere sandsynligt, at han lider af degenerative årsager. Som knoglerne udsættes, begynder de at slides. Udviklingsmæssige årsager omfatter infektion, dislokation, traumer, hoftedysplasi, immunitets problemer, muskelskader, knoglebrud og fedme.

Det mest almindelige symptom er at hunden halter, mens den favoriserer at sætte vægten på et bestemt ben. Hvis hunden rejser sig med en alvorlig halten, der langsomt synes at rette sig, kan dette være et skjult symptom. Når han bliver resistent over for at gøre ting som leg, gang, og klatre eller løbe som han plejede, kan dette betyde, at han oplever smerte og ubehag ved brug af hans lemmer.

Udover halten kan en anden synlig ændring ses i kropsholdningen. Hunden kan udvikle en pukkelryg, som kan være et resultat af gigtens ændringer i hans ryg. Et sådan ubehag kan få ham til let at blive træt, og han kan ses tilbringe mere tid med at sove eller hvile.

Det er muligt for din hund pludselig ikke at kunne lide at blive kælet for f.eks., især omkring de områder, der giver ham smerter og ubehag. Hans irritation kan få ham til at bide eller snappe efter hans menneskelige kammerater.

Et andet fysisk tegn på gigt kan vise sig ved et ben som er tyndere end de andre. Dette kaldes muskelatrofi. Hvad der sker, er, at muskelvævet på det ben begynder at dø, som hunden bliver mindre aktiv, og bruger færre af disse muskler. Det smertefulde område kan også dukke op med hårtab og betændt hud som hunden overdrevent slikker eller bider på.

Det er blevet bevist, at gigantiske hunderacer som Mastiffs og Grand Danois vil være mere tilbøjelige til at udvikle hunde gigt. Men alle hunde, rene som blandet race kan udvikle det. En hund der får regelmæssig motion, og modtager tilstrækkelig sund ernæring, kan holde denne sygdom i skak.

En hund der viser nogen af de ovenstående symptomer, bør tilses af en dyrlæge, som vil gennemføre en fysisk undersøgelse, og lave andre tests for at fastslå årsagen til smerter og ubehag.

Gigt behandling

Desværre er der ingen kendt kur for hundegigt. Når dyrlægen diagnosticerer det med sikkerhed, involverer de eneste behandlingsmuligheder at minimere hundens smerte og ubehag og samtidig tilskynde ham til at fortsætte med let motion og nærende kost. Disse behandlinger spænder fra homøopatiske til naturlægemidler.

Dyrlægen kan ordinere antibiotika, smertestillende medicin eller anti-inflammatorisk medicin. For at understøtte disse, kan hunden blive forsynet med fodertilskud, som lindrer ledsmerter, genopbygger brusk og indeholder anti-inflammatoriske stoffer. Fodertilskud med fiskeolie er rige på Omega 3 og er normalt stærkt anbefalet af dyrlæger og animalske ernæringseksperter.

Hunden har brug for at blive sat på en særlig regelmæssig sund kost. Specielt formuleret hundefoder fra premium hundefoder mærker, kan gives for at øge hundens særlige behov, ved at støtte immunforsvaret og styrke led og knogler. For ikke at øge kropsmasse, bør hundens kost sikre, at han ikke tager unødigt på i vægt, eller bliver fed.

Til overvægtige hunde kan dyrlægen anbefale et sundt individuelt vægttabsprogram, så det tager hans gigt i betragtning. Det er blevet bevist mange gange, at vægttab er den bedste behandling for overvægtige hunde, som lever med hundegigt, da det forbedrer mobiliteten og giver mindre halten.

Det kan være nyttigt for hundens gigt, at sætte mad og vand i en forhøjet position, især hvis hans tilstand er i hans hals og ryghvirvler. Der er vidunderlige nye foder og vandskåle, der er specielt designet til hunde med ledsmerter. Disse skåle sørger for, at hunden ikke belastes i nakken eller ryggen, når han skal have mad og vand.

Rimelig let motion, som at gå eller svømme, vil være tilrådeligt for en hund med hundegigt. Det er vigtigt, at hunden ikke overdriver disse øvelser. Lidt assistance kan hjælpe med at lindre hans smerte, som at få indendørs hundetrapper til ham, for at hjælpe ham op og ned af hans foretrukne sofa. En transportabel hunderampe kan også give ham lettere adgang til områder, uden at skulle hoppe eller klatre.

Bløde senge anbefales, især dem der er varme og ortopædiske. Sådanne egenskaber kan afbøde hundens vægt, aflaste de smertefulde områder og samtidig forhindre udvikling af trykskader. Termiske senge er innovative måder, ikke kun at lindre gigthundens smerter, men også at give varmeterapi. Koldt vejr er brutalt for leddene, hvilket gør dem stive og ømme.

Bortset fra let motion kan hunden have gavn af blide og korte sessioner med leg. Massage og fysioterapi kan lindre smerter, stimulere blodgennemstrømningen til musklerne og styrke båndet mellem hund og ejer. I en tid med sygdom, skal hunden vide hans ejer er der for ham, og sådanne erfaringer kan være godt for hundens generelle velbefindende.

Undertiden kan kirurgisk indgreb anbefales af en dyrlæge kirurg. Dette kunne omfatte led reparation, led udskiftning eller artroskopisk kirurgi. Sådanne procedurer er normalt en sidste udvej, og udføres kun for dramatisk at forbedre hundens generelle livskvalitet.

Forrige artikel 10 gode grunde til at anskaffe sig en løbegård til katten