Slidtgigt hos hunde

Slidgigt er desværre en sygdom der rammer en del hunde. Især rammes ældre og større hunde og ses ofte i de store led såsom albuer, hofter og knæ.

Hvad er slidgigt hos hunde?

Når slidgigt opstår over en længere periode nedbrydes ledbrusken i leddet og ledvæsken bliver tyndere, hvilket resulterer i smerter og ubehag. Rundt om alle knogleender i leddene findes en beskyttende brusk og rundt om leddet ses en ledkapsel der danner ledvæske, som virker som smørelse for leddet. Det er altså denne brusk samt væske der nedbrydes ved slidgigt.

Hvorfor opstår slidgigt?

Der findes forskellige årsager til hvorfor slidgigten opstår. Det kan være genetisk/arveligt, grundet overbelastning i form af for meget motion/hårdt arbejde eller overvægt samt skader på led såsom revne korsbånd og forskellige operationer der øger risikoen for gigt. Dog er overvægt en af de mest normale årsager. 

Det er derfor vigtigt at man holder sin hunds vægt normal, da overvægt slider enormt meget på alle hundens store led, grundet den høje vægt og dermed ekstra belastning. Har man især en meget madglad hund som eksempelvis en labrador, kan det godt betale sig at være lidt streng hvad angår maden og godbidderne, da det er lettere for hunden at tage på end at tabe sig. 

Symptomer på slidgigt

Da de fleste hunde er hårdfører hvad angår at vise smerte og ubehag, kan det være svært at se i opløbet, derfor er det vigtigt at holde godt øje med sin hund og dens biomekanik og adfærd i hverdagen. Selv de mindste ændringer i hundens adfærd kan tyde på ubehag og nogle af symptomerne for hunde med gigt og smerte er følgende. 

  • Hunden har mistet sit gode humør og virker lad og nedstemt, den vil gerne være alene.
  • Hunden sover mere end normalt.
  • Hunden har svært ved at lægge sig ned og rejse sig, det tager længere tid end normalt.
  • Hunden er ikke nær så adræt som før, den går langsommere på tur.
  • Hunden kan virke stiv i kroppen, især efter den har sovet og skal op og i gang.
  • Hunden kan ikke hoppe op i bilen, gå på trapper eller op på andre høje plateauer.
  • I værste tilfælde vil hunden begynde at halte.

Hvordan forebygger man at sin hund får gigt?

Det rigtige foder, især fra hvalpetiden er enormt vigtigt. Hvalpe og unghunde der stadig er i voksealderen må hverken vokse for langsomt eller for hurtigt, hvilket det rigtige foder bidrage til. Hvis hunden vokser for hurtigt kan det få konsekvenser for dens led i en senere alder.

Når man køber en hvalp er det vigtigt at sikre sig at dens forældre er godkendt og blevet tilset dyrlæge, så man sikrer sig at de ikke har haft albue- og hoftedysplasi som er arveligt og ofte er den type gigt som hunde får i en senere alder.

Sørg for at din hund får tildelt et foder som indeholder de nærringsstoffer som er nødvendige for en korrekt vækstkurve og derved en normal udvikling af såvel knogler, sener, brusk, bindevæv, muskler som ligamenter.

Overvægt skal som sagt undgås da det overbelaster hundens led. Derudover skal man også tænke på mængden af den motion hunden får. Nogle hunde der bruges til arbejdshunde som jagt- og hyrdehunde er meget aktive flere timer ad gangen. Trods de er i god form kan de ligesom meget aktive mennesker sagtens blive overbelastede.

Hvordan behandles slidgigt hos hund? 

Hvis ens hund viser ovennævnte symptomer skal den tilses af en dyrlæge som kan undersøge den for gigt og give et behandlingsforløb. Hvis hunden har fået konstateret gigt og tilstanden er blevet kronisk findes der medicinsk behandling der dæmper symptomerne. Gigten kan ikke kureres helt da ledbrusken ikke kan vokse tilbage når den er nedslidt, men medicinen kan øge hundens livskvalitet markant ved at symptombehandle. 

Som hundeejer kan man gøre forskellige ting hvis gigten er blevet konstateret. Det er blandt andet de samme ting som ved forebyggelse. Undgå overvægt og hold gerne hunden til den meget slanke side. Giv gerne hunden de "byggesten" som netop er med i dannelsen af knogle, led og bruskvæv, sådan at de udsatte legemer som minimum får de nærringsstoffer som de selv indeholder. Alle hunde har godt af at holde sig i gang - også gigthunde, men man må endelig ikke overbelaste den. Vær opmærksom på at den muligvis ikke viser smerte, især ikke hvis den er på smertestillende. Tal med dyrlægen om mængden af motion, så hunden hverken får for lidt eller for meget. (Svømning er især godt for gigthunde). Pas på med at hunden ikke ligger for koldt og i træk, da leddene kan blive stive hvilket kan resultere i flere smerter, sørg også for at hunden ligger blødt.  

Relevante produkter