Gå til indhold
☀️ Webshop og butik åben som normalt ☀️
☀️ Webshop og butik åben som normalt ☀️
Shar Pei

Shar Pei

Sød hunderace med rynket ansigt

Oprindelse

Shar Pei hund racen er også kendt som kinesisk Shar Pei, fordi den kom fra Kina fra så langt tilbage som 206 f.Kr. Det siges, at Shar Pei er en efterkommer af Chow Chow, selvom det eneste, de har til fælles er den blå-sort tunge.

Shar Pei betyder sandet pels. Kineserne mente, at rynkerne og den sorte mund Shar Pei har, kunne skræmme onde ånder. De brugte Shar Pei til at jage, spore, hyrdning og dræbe skadedyr. Racen er glad for at arbejde.

Antallet af Shar Pei svandt under den kommunistiske revolution. En forretningsmand fra Hongkong fik et par af dem for at redde racen. Han brugte et amerikansk magasin til at markedsføre dem, hvorefter populationen steg, som gjorde dem til en af de populære racer i USA. Den blev først anerkendt som en race i 1992 af American Kennel Club ( AKC ).

 

Kendetegn 

Shar Pei er en stor hunderace med rynket hud. Et andet iøjnefaldende træk er dens blå-sort tunge. Shar Pei har små trekant formede ører med en tyk halerod som går ud i en høj fin spids. Næsepartiet er bredt og ligner på en måde lidt det som på en flodhest.

Shar Pei hvalpe er mere rynkede end voksne. Som de bliver ældre, mister de langsomt rynker. Pelsen varierer fra heste -pels, børste-pels til de sjældnere bjørne-pels. Den sidste pels er ikke anerkendt, da det har en underuld og toppels, der overstiger 2,54 cm, og er mere ligesom Chow Chow hunderacens.

Shar Peis usædvanlige hestepels er rå og stikkende. Børste-pels varianten har længere glattere hår. Pelsfarver kan være sort, blå, creme, lysebrun, rød, zobel, abrikos, chokolade og Isabella.

En voksen Shar Pei kan modne til 46-51 cm og mellem 18 til 27 kg. Levetiden for en Shar Pei er 10 år.

 

Temperament

Shar Pei er en intelligent hund, men kan være stædig og territorial. På grund af dette sidste træk, er Shar Pei mistroisk over for fremmede. På trods af dette, er hunden ekstremt loyal og hengiven. Han er udadvendt, og en godt socialiseret Shar Pei udgør en vidunderlig familiehund.

Denne hund er uafhængig, beskyttende og kærlig. Shar Pei er aktiv og legesyg. Hvis han tidligt introduceres til andre dyr og børn, vil han ikke have problemer med dem.

Han er intelligent og kan trænes, men har brug for en sikker ejer. En blød eller for mild tilgang til ham, kan få Shar Pei til at tage over som den dominerende personlighed. En fast og blid ejer kan sikre, at hans stædige og ligefremme natur lærer at acceptere kommandoer fra hans menneskelige leder.

Selvom den er let at holde i huset, kan Shar Pei ikke lide vand, og vil gøre alt for at undgå det.

 

Pleje og pelspleje

Shar Pei fælder normalt to gange om året. Han bør børstes regelmæssigt, og det er værd at bemærke, at perioderne med fældning kan få pelsen til at se meget rodet ud. Den barske heste-pels kan irritere folk med hundeallergier.

Et bad en gang om ugen er mere end tilstrækkeligt til Shar Pei.

Shar Pei kan leve komfortabelt i enhver type hjem, lejlighed eller et med en gård. Han har brug for tilstrækkelig regelmæssig motion. Rynkerne gør hunden følsom over for varme og varmt vejr. Det er bedst at holde ham i skyggen på varme dage og holde vandskålen fuld hele tiden.

Rens din Shar Peis ører og øjne regelmæssigt. Vær særlig opmærksom på folderne under huden. Få en hundetandbørste og tandpasta til at begynde at børste tænderne tidligt og regelmæssigt. Gør dette for at undgå ophobning af tandsten og plak.

Trim din Shar Peis negle lejlighedsvis. Vær forsigtig med ikke at klippe for meget ind, da det kan forårsage blødninger og smerter. Dette er også en proces der bør starte tidligt, da din Shar Pei ikke kan lide at hans fødder røres eller holdes. Gør det, når han er rolig og komfortabel.

 

Forrige artikel Alt om Shih Tzu!
Næste artikel Motionsplan til schæferhund