Gå til indhold
PetDreams skifter snart navn til Petlux 👉 Optjen rabatpoint med Club Petlux her ⭐️
PetDreams skifter snart navn til Petlux 👉 Optjen rabatpoint med Club Petlux her ⭐️
Jagthunde

Jagthunde

I årtusinder har mennesket teamet op med hunden for at gøre hans jagter mere vellykkede!

Hundens fine næse, hastighed og kraft har hjulpet mennesker lokalisere og fange et stort udbud af vilde dyr. Fra disse tidlige jagthunde, har opdrættere ændret og manipuleret ved visse karakteristika, som ses i dagens sportsracer.

De vigtigste kategorier af jagthunde diskuteres nedenfor:

Drivende jagthunde

Disse racer bruger deres lugtesans eller deres syn til at finde både småt og stort vildt, bl.a. kaniner, hjorte, ræve, ulve, og vaskebjørne. Denne kategori er opdelt i seende jagthunde og duftende jagthunde.

 • Seende jagthunde:Disse hunde har et glimrende syn, hurtighed og smidighed. På grund af deres unikt formede hoveder, er de fleste seende jagthunderacer udstyret med stereoskopisk vision, der giver dem en fordel ved et bredt synsfelt og at de derved kan opdage små bevægelser. Mange af disse racer blev udviklet i ørkenen eller i andre områder med store vidder. De mest populære seende jagthunderacer er bl.a.
  • Greyhound
  • Saluki
  • Irsk Ulvehund
  • Whippet
  • Borzoi eller Russisk Ulvehund.
 • Duftende jagthunde: Disse hunde bruger deres fantastiske næse til at spore og finde vildt. De har ikke og har heller ikke brug for den hastighed seende hunde har, men de har udholdenheden til at forfølge byttet over lange afstande. Disse hunde jager normalt i flok og "jodler"ofte, når de kommer tættere på deres bytte. I nogle tilfælde bruges dufthundene til at jage byttet op i træer, mens det i andre tilfælde er deres formål at jage vildt ud i det åbne, så jægeren kan skyde det. I nogle få tilfælde er det tilladt for hundene at dræbe byttedyret, især hvis det anses for at være en plage. Populære dufthunde omfatter

Apporterende hunde

Apporterende hunde er sportslige racer, der arbejder tæt sammen med et væbnet menneske i jagten på fuglevildt. Typiske bytter omfatter vagtler, fasaner, duer, agerhøns, og flere ænder og andre vandfuglearter. Nogle af gun hunderacerne bruger deres lugtesans til at finde fuglene, nogle hente nedskudte fugle, og nogle racer gøre begge dele. Apporterende hunde omfatter retrievere, pointere, og apporterende hunde.

  • Retrievere:Retrievere er som regel medium til store hunde der finder nedskudte fugle, efter at de er blevet skudt af jægeren. De bringer dem så tilbage til jægeren, uskadt. De fleste retrievere er født med et naturligt ønske og instinkt for at hente. For at få en god gun hund, skal disse instinkter dog normalt finpudses og skærpes. Retrievere er typisk så ivrige og glade for at finde døde fugle, at de ofte ignorerer krat, tidsler, og koldt vand. De hente ænder, gæs, duer og andre fugle. Retriever racer er blandt de mest populære af alle racer og omfatter
  • Stående jagthunde/Pointer: Byttefugle som vagtler og ryper tilbringer det meste af deres tid på jorden og lever i grupper. Når fugle rejser, efterlader de et duftspor. De stående jagthunde snuser i luften og på jorden, indtil de fanger en duft af fuglene, hvorefter de kan spore sig ind på deres placering. Når hunden finder den enkelte fugl eller flokken, fryser den i en position der omtales som et "point", deraf udtrykket Pointer. En veltrænet pointer eller setter forbliver i stillingen, indtil jægeren kommer nærmere og skræmmer fuglene til flyvningen, som regel ved at stampe sin fod i nærheden af den skjulte flok. Settere gøre meget af det samme arbejde som pointere. Den største forskel er, at settere normalt har lang pels, mens pointere har kort pels. Hver har sin egen unikke fordele. Den lange pels er bedre tilpasset til koldt vejr, mens den korthårede pointer ofte foretrækkes til jagt i varmt vejr.

Populære pointere omfatter

 • Engelsk Pointer
 • Tysk Ruhåret Pointer
 • Tysk korthåret Pointer
 • Ruhåret Pointing Griffon.

Populære settere omfatter:

Racer, der både pointer og henter jordenlevende fuglearter, men hverken er klassificeret som pointere eller settere er:

 • Bretagne Spaniels
 • Ungarsk Vizslas
 • Weimaranere
 • Apporterende jagthunde: Apporterende hunde bruges til at lokalisere fugle som fasaner. De udpeger ikke fuglene, fordi i modsætning til vagtler, så skjuler fasaner sig ikke og krybe sammen, når de bliver forfulgt - de løber. Pointere ville tillade at fuglene flygter, hvorimod den apporterende jagthund gør det modsatte - de flusher eller tvinger fugle ud af dækning, således at jægeren kan skyde deres bytte. Af denne grund skal apporterende jagthunde arbejde tættere sammen med jægeren. Mens pointere og settere kan løbe i en stor cirkel rundt om jægeren, og vente på ham når de finder en flok, er den apporterende jagthunde nødt til at blive inden for rækkevidden af geværet.

   

  Apporterende hunde bestå af flere spaniel racer, herunder:

  Terriere

  Terriere blev oprindeligt avlet som jagthunde, og bliver stadig bruges som sådan. Især i forfølgelsen af gravende dyr, og dem der bebor underjordiske huler og huller, som ræve, kaniner, harer, murmeldyr, vaskebjørne, grævlinge og pungrotter. Terriere bruger deres skarpe lugtesans til at finde byttedyr, som de enten flusher ud af et skjul, så jægeren kan skyde det, eller de dræber dyret selv og tage det til deres herre. De er målbevidste gravemaskiner og ofte under jorden i timevis i deres søgen efter byttedyr. Disse aggressive jægere skal være intelligente nok til at narre deres byttedyr og for at overleve kvælning i gravene/hullerne. Mindre terriere anvendes også i udryddelse af skadedyr som rotter og bæverrotte.

  Populære terrier racer omfatter:

  Curs

  Curs blev udviklet fra forskellige hunderacer med henblik på at opfylde formålet med en all-round jagthund og skadedyrsudrydder. Nogle af de racer, der har påvirket moderne Curs er bl.a. Greyhound, Mastiff og oprindelige amerikanske hunde. Curs er specielt populære i den sydlige del af USA, hvor de er vant til at jage bjørne, vildsvin og hjorte. En enkelt hund bliver ofte brugt til at spore sårede dyr og til at finde egern, mens en flok Curs kan anvendes til at forfølge bytte som vaskebjørne, rødlos og bjørne. Curs er frygtløse hunde, som ofte vil angribe dyr meget større end dem selv, undertiden bide og holde fast i deres byttes næse. Curracer er ikke anerkendt af American Kennel Club, men adskillige racer er anerkendt af Den Forenede Kennel Klub og Continental Kennel Club. 

  Curracer omfatter:

  • Blue Lacy
  • Catahoula Cur
  • Mountain Cur
  • Mountain View Cur
  • Treeing Cur
  • Stephens Cur

   

  Et eksempel på en af de mest populære racer, Black Mouth Cur, er Disney's berømte Old yeller.

  Klik på linket for at læse om andre hunderacer

  Forrige artikel Motionsplan til Maltese