Gå til indhold
☀️ Webshop og butik åben som normalt ☀️
☀️ Webshop og butik åben som normalt ☀️
Klikkertræning af hvalpe

Klikkertræning af hvalpe

Hvordan man klikkertræner en hvalp

At bruge en klikker til at træne din hvalp gør træning sjovt og nemt. I modsætning til hvad mange tror, er klikkeren ikke signalet til din hvalp om at udføre et trick, eller en belønning for at opføre sig på en bestemt måde. Klikkeren er signalet til hvalpen, at den kan forvente en godbid. Godbidden er den virkelige tilkendegivelse. Klikkeren er et akustisk signal til hvalpen, at du er tilfreds med hvad han gør på det pågældende tidspunkt.

Her er de grundlæggende trin til vellykket klikkertræning:

 

Træn dig selv til at klikke på tid

At være i stand til at klikke på kommando vil være din første udfordring. Længe før du nogensinde forsøger at træne din hvalp, bliver du nødt til at lære dig selv at klikke på kommando. Hav en ven slippe en genstand på gulvet og øv dig i at klikke, så snart objektet rammer jorden. Du ønsker at klikke inden for et sekund af objektets landing. Når du har styr på dette, øv dig i at give din ven en godbid, så snart du klikker.

Jo tættere forbindelsen mellem adfærd og klik, og klik og godbid er, jo hurtigere vil din hvalp lægge to og to sammen og lære den adfærd.

 

Forbind lyden af klikkeren med leveringen af godbidden

Vælg en godbid der er uimodståelig for din hvalp. Små bidder af kogt kylling er et godt valg. Når du har hvalpens opmærksomhed, hold klikkeren bag din ryg, klik, og derefter giv en godbid til hvalp. Sørg for at godbidden straks følger lyden af klikkeren, således at hvalpen lærer at forbinde lyden med den lækre godbid. Gør dette flere gange, før du indleder den seriøse klikkertræning.

Vælg et kommando ord

Lad os sige at du vil have din hvalp skal lære at sidde på et tæppe ved døren. Stil dig ved tæppet og bruge en kommando som "Tæppe". Kommandoen skal være kort og klart adskilt fra enhver anden kommando, du nogensinde har givet ham.

Fang en ønsket adfærd

En nem måde at træne din hvalp til at udføre en adfærd du ønsker, er at fange ham i at gøre noget lignende. Hvis vi fortsætter med tæppeeksemplet, stil dig ved tæppet og lad hvalpen løbe frit omkring. Hver gang han kommer i nærheden af tæppet, klik og giv en godbid.

Form deres adfærd

Når du har fanget den adfærd du ønsker (hvalpen går tæt på tæppet), begynd at forbedre dine klik-og-behandlings metoder til at manøvrere din hvalp til at gøre præcis det du vil have ham til. Først skal du klikke og give godbid, når han er i nærheden af tæppet, senere når han er lige ved siden af tæppet, og til sidst kun, når han er på tæppet.

Udbyg klik-og-godbid handling med et kommando ord eller håndbevægelse

Klikkeren kun beregnet til at opnå den adfærd du ønsker. Når hvalpen udfører den adfærd (sidder på tæppet for eksempel), begynd at sige kommandoen "Tæppe" og derefter klikke og give godbid, når han udfører det. Når han kan sidde på tæppet, hver gang du siger "Tæppe", kan du stoppe med at bruge klikkeren, og kun give ham en godbid for at adlyde din kommando.

Hvis du bekymre dig for om din hvalp vil tage for meget på i vægt fra alle disse godbidder, er her nogle ting du kan gøre.

Udmål hans daglige madration, og brug stykker af det som godbidder. En godbid bør kun være noget meget småt, som hvalpen kan spise i en mundfuld. Hvis godbidderne er for store, vil hvalpen enten bruge for meget tid imellem klik-og-godbid, eller han bliver mæt og umotiveret.

Et andet tip er ikke at bruge mad som godbid hver gang. Ikke alle hunde er mad-motiverede. Nogle arbejder for ros eller et yndlingslegetøj (en bold f.eks.), eller blot for at behage dig eller have det sjovt. Variation vil styrke adfærden bedre end altid at bruge den samme belønning.

Der er mange træningsvideoer på nettet der kan lære dig at træne din hvalp med en klikker, alt lige fra undervisning i grundlæggende lydighed til cirkus tricks.

 

Mere om pleje og træning af hvalpe:

Tandpleje hos hvalpe    Burtræning af hvalpe

 

Forrige artikel Lær din hvalp at sidde på kommando
Næste artikel Kattens kradsebehov