Gå til indhold
Webshop og Collect Butik åbent som normalt
Webshop og Collect Butik åbent som normalt
Kattefødslen

Kattefødslen

 

Lad mig starte med at sige, at alle kattefødsler er ens og alle fødsler er forskellige!

Det lyder selvmodsigende, men det er faktisk sandt:-) Ud af de 55 fødsler vi har haft i vores katteri igennem 15 års opdræt, har der været meget få tilfælde hvor der har været brug for menneskelig indblanding. Her er en beskrivelse af et normalt forløb:

Op til en uge før forventet fødsel kan hunkatten lægge mælken ned, d. v. s. at hendes dievorter føles større og fyldte. Du vil også se at killingerne "falder ned", fra at være en meget rund hunkat uanset hvilken vinkel du ser hende fra, kan hun pludselig se ud som om hun er blevet slankere, når du kigger på hende fra siden. Og det betyder så at killingerne er "faldet ned", hvilket vil sige, at de ligger parat til at komme igennem fødegangen og ud og påbegynde deres liv. Killingerne kan falde ned 2 - 5 dage før fødslen.

Kattefødslen

Et par dage før forventet fødsel, og de fleste fødsler her i huset er kommet på 65 dagen for første parring, begynder hunkatten at lede efter et egnet sted hvor hun kan få sine killinger. Det skal være en hule, af en eller anden slags, gerne lidt væk fra alle de andre katte, men der må godt være lidt aktivitet omkring hende, så hun føler at hun stadigvæk har føling med hvad der foregår.

I mange år har vi simpelthen haft hunkatten lukket inde i et killingeværelse eller vores soveværelse den sidste uge inden forventet fødsel. Der har hun været om natten og når vi ikke var hjemme og så har hun været sammen med de andre katte når vi var hjemme og vågne. Men i de sidste par år har vi i stedet for lavet et indelukke i vores stue, det er ca. 1,5 x 1,5 m og der er plads til fødekassen, 1 stor kattebakke, mad og vandskåle. Manden i huset, Allan, har selv designet det og det er nemt at sætte op og tage ned igen. Desuden har han lavet et låg der kan lægges over, så hunkatten bliver i indelukket når vi ikke lige er i nærheden til at holde øje med, at hun nu føder det rigtige sted. Her ses indelukket uden låg og da der er kommet killinger, så er kattebakkerne en del mindre:

1 - 2 dage før hunkatten skal føde, kan hun godt blive lidt mere urolig og går også gerne oftere på kattebakken, for at få tømt tarmene ordentlig ud, så der er mere plads når hun skal føde killingerne. Nogle sover næsten lige til de skal føde og går ikke særlig meget på kattebakken, men en overvejende del opfører sig dog som først beskrevet.

Kattefødslen

Hun vil også søge fødekassen eller en anden hule som hun mener er mere velegnet, mere og mere, lægge sig ind i den, stå op, gå lidt rundt derinde, skrabe i underlaget eller bunden af fødekassen, gå ud af kassen igen, evt. kun halvt, stå lidt ubeslutsomt, gå tilbage i kassen eller helt ud og lægge sig på siden midt på gulvet med et ordentlig bump og et højt, høreligt SUK. Dette vil altsammen fortælle dig, at hun er tæt på fødslen, men husk alligevel at noterer hvornår hun er parret, helst alle parringerne hvis muligt, for nogle hunkatte begynder allerede, at udvise tegn på besvær 2 uger efter de er parret!:-) Jo mere opmærksomhed man kan få, jo bedre:-)

Nogle gange går vandet før hunkatten er gået i gang med selve fødslen, nogle gange går vandet når den første killing fødes. Jeg har sågar set en hunkat gå på kattebakken, efter et par sekunder hørte jeg et mærkelig plask derinde fra og ud kom en hunkat der var våd ned ad bagbenene og havde kattegrus alle vegne. Og det var ikke fordi hun havde tisset at hun var våd. Men det er ikke altid at der kommer meget vand, nogle gange er det kun en lille smule der kommer og det var så det. Andre gange går vandet flere gange under fødslen.

Men det er vigtigt at understrege, at uanset hvad der sker under en fødsel, at så længe din hunkat virker som om hun IKKE er stresset og at alt er i orden, så er alt hvad der sker helt naturligt! Din hunkat skal nok fortælle dig hvis der er noget galt, tro mig.

 

Veerne er startet

 

På de flg. billeder kan du se hvordan et normalt fødselsforløb ser ud når man bare sidder på sidelinien og ser ens hunkat klare det hele selv:-) Hunkatten er Canberra og det er hendes femte kuld:

Man kan næsten se hvordan kroppen trækkes sammen, mens veen, som man vil kunne mærke som en tyk fortykning tværs hen over Canberra, fra ryggen og ned til maven, skubber killingen/erne ned mod udgangen. Lidt af vandet er gået allerede. Killingerne ligger som regel i 2 horn, der kan være lige mange i hver horn eller forskellig antal. Alle killingerne kan også ligge i et horn, det afhænger alt sammen af hvor mange æg hunkatten har frigivet i forbindelse med parringen, da det suverænt er hunkatten der bestemmer hvor mange killinger der kommer. Medmindre der er noget galt med hankattens sæd selvfølgelig.

 

Den første killing er lige blevet født

 

Kattefødslen

Som regel fødes killingen så man INTET kan se, virkelig frustrerende, men mor-katten ved altså godt hvad det handler om, selvom hun måske rejser sig og går rundt med killingen hængende i navlestrengen mens den skriger i vilden sky! Bliver hun FOR stresset og ved hun ikke helt hvad hun skal gøre, skal du sørge for, at hun stopper med at cirkle rundt om sig selv, og prøve at få revet navlestrengen over, så killingen kan komme fri af moderen. Nogle gange kan man få hevet lidt i navlestrengen så moderkagen kommer med ud også, men selvom den bliver derinde, så skal den nok komme ud senere, din førsteprioritet er at få ro på moderen og frigjort killingen fra hende. Ligger killingen først i bunden af kassen, vil hun som regel begynde at slikke den for at den skal blive tør og ren hurtigst muligt. Nogle hunkatte starter med at rengøre sig selv, så der kan du passende tage et håndklæde og forsigtig gnide killingen tør. Bare sørg for at holde hende indenfor moderens synsfelt, så vil hun som regel accepterer at du hjælper til, hun stoler jo i forvejen 120% på dig.

 

Det kan ske, at en killing sidder fast i fødegangen. Er det første gang du deltager i en fødsel, kan det måske være svært for dig at vurdere om du skal prøve og hjælpe den ud eller om morkatten vil kunne klare det selv. Kig på din hunkat. Virker hun meget forpint? Har hun presseve efter presseve uden at der sker noget? De fleste killinger kommer ud med bagdelen først ud og da de egentlig bør komme med hovedet først, da det vil gøre fødslen nemmere for morkatten, kan det være grunden til, at den sidder fast. Her er det så op til dig, at vurderer om du "tør" hive i killingen eller ej. Personlig har jeg gjort det mange gange, men er du i tvivl så kontakt dyrlægen! Hvis det er muligt, så spørg om den opdrætter du har købt hunkatten af, on han/hun kan være hos dig første gang din hunkat skal føde. Måske har opdrætteren prøvet at stå i samme situation før og kan bedre hjælpe hunkatten end du kan, samt fortælle dig hvornår du skal gribe ind og hvornår du skal lade hunkatten klare det selv. Selvom sækken rundt om killingen går i stykker, mens killingen stadigvæk er inde i hunkattem, så kan den sagtens overleve også selvom den evt. får slugt lidt vand i processen! Man kan evt. suge den, men ikke alle bryder sig om, at suge snasket ud af killingens mund og næse. Vælger man at suge killingen skal man huske forsigtig at puste lidt luft ind igen, da man godt kan komme til at suge luften ud af killingen.

 

 

Pause mellem veerne mens første killing rengøres

Selvom der er kommet en killing er der stort set ikke kommet noget væske og det er helt naturligt, da mændgen af væske varierer fra fødsel til fødsel og hunkat til hunkat. Det eneste man skal være opmærksom på, ud over hvordan hunkatten opfører sig, er om der pludselig kommer frisk blod, hvis det er lidt kan det være et lille blodkar der er sprunget, men kommer der meget skal man straks kontakte dyrlægen da der kan være noget seriøst galt med din hunkat! Derudover skal man holde øje med den væske der kommer fra vagina, den skal være gennemsigtig, evt. lidt lyserød, lugtfri og tynd. Der må ikke komme gul eller grøn puds fra hunkattens vagina, det er tegn på en infektion og du skal derfor kontakte din dyrlæge for at få ordineret noget antibiotika til din hunkat. HUSK at fortælle ham at hun lige har født, da der er forskel på hvilken antibiotika en diegivende mor får i forhold til en kat der ikke har killinger!

Veerne starter igen

 

Kattefødslen

Nogle gange knurre hunkatten når hun har veer, andre gange skriger hun og i enkelte tilfælde har vi været ud for, at hun har prøvet at bide i det der mytiske der kommer ud bagi. I de tilfælde har jeg stukket hånden ned og holdt henover killingen så morkatten har bidt i mig, det er som regel ikke særlig meget de bider og der er aldrig gået hul. Nogle giver bare en lille "umfh-lyd" fra sig mens de har veer og deres knurhår kan også vende den anden vej, fordi musklerne i hovedet også kan blive påvirket, når hunkatten koncentrer sig om at føde. Det ser meget sødt ud:-)

 

Killing nr. 2 er LIGE blevet født

 

Kattefødslen

Det er ikke særlig tit, at killingen kommer ud i sækken, det er faktisk mere normalt at killingen kommer ud med resterne af sækken omkring sig, smurt ind i noget gult snask, som jeg har ladet mig fortælle er en fedthinde man også kan se på nyfødte spædbørn. Canberra begyndte med det samme at fjerne sækken og frigøre killingen fra den. Hun slikkede ham ren og næsten tør. Så kom efterbyrden som det kan ses på de flg. billeder:

 

Efterbyrden fjernes

 

Kattefødslen

Og lige et par billeder af mor og børn. Som det ses er der næsten helt rent i kassen, det er ikke altid at det ser så pænt ud efter en fødsel:-):

 Som det kan ses på det øverste billede, er der kommet lidt blod i nattens løb. Jeg skifter blestykket og holder øje med om der kommer mere.

  

Kattefødslen

En hunkat kan godt bløde og have andet udflåd i et par dage efter fødslen, det man skal være opmærksom på er om det skifter farve eller lugt. Jeg plejer gerne at lægge et lammeskind ind som underlag når jeg er sikker på, at morkatten er færdig med at bløde.

 

Carli Hækkerup har været opdrætter af norske skovkatte i over 18 år, og har avlet maine coon katte i ca. 2 år. Hun bor i Ringsted med hendes kæreste Allan og deres 33 katte, 2 hunde og 4 kaniner.

 

Carli og hendes katte kan ses af og til på katteudstillinger rundt om i Danmark og udlandet.

Hun kan kontaktes på 56311727 eller via email: norskeskovkatte@norskeskovkatte.dk . Besøg hendes hjemmesider og hendes katte på norskeskovkatte.dk. 

 

Forrige artikel Kattens kradsebehov
Næste artikel Katte kan godt lide deres ejere