Gå til indhold
☀️ Webshop og butik åben som normalt ☀️
☀️ Webshop og butik åben som normalt ☀️
Alt om Flåter

Alt om Flåter

Dette har du brug for at vide om flåter

Flåter er parasitære insekter, der er tæt knyttet til edderkopper, mider og skorpioner. De bider sig fast på huden og lever af blod fra forskellige værter, såsom mennesker, hunde, katte og heste. Forskellige flåtarter trives i forskellige dele af verden - ca. 850 arter.

Flåter trives i regnvejr

De fleste danskere er ikke så glade for regnvejr, især dem med hunde og katte! Regnvejret og fugtigheden giver flåter store chancer for at overleve! Så kig dit kæledyr efter en gang i mellem, især efter en tur i skoven!

Egenskaber

Flåter er små og med forskellige farver og størrelser. Disse faktorer afhænger af flåtens type, køn og livsfase. En flåt, der er overset, ændrer også farve, når den svulmer op.

Nogle flåter har hvide markeringer på ryggen. Der er forskellige arter af forskellige størrelser. De mest almindelige flåter er hjorteflåten og hundeflåten.

På nymfestadiet måler en flåt 1,5 mm, omtrent på størrelse med et valmuefrø. Når den er nyudklækket, måler den også ca. 1,5 mm.

En voksen hunflåt måler 3 mm, på størrelse med et sesamfrø. Den er flad og oval formet. Når den suger blod, svulmer den op og kan måle op til 11 mm. Hanflåter er mindre end hunnerne.

De har ikke vinger og kan ikke hoppe. De bevæger sig rundt ved at kravle på planter, græs eller dyr. At bide sig fast på et levende væsen er den eneste måde, hvorpå den kan flytte til en ny vært, ellers sidder den i venteposition.

Flåter elsker varmt og fugtigt klima, fordi de har brug for fugtighed for at udvikle sig fra æg til larver. De trives typisk i højt græs, skove og parker. De kan undertiden findes i skyggefulde buske eller tæt vegetation og i det lokale dyreliv.

Bid og overførsel af sygdomme

Når en flåt finder en mulig vært, begynder den ikke straks at suge næring. Den skal finde et passende sted på dyret, f.eks den tyndere hud på ørerne. Derfor er det vigtigt at børste dit kæledyr, efter at det har leget ude eller været i skovklædte områder.

Flåter foretrækker bag ved ørerne hos hunde

Ikke alle flåtbid er ens, og nogle er praktisk talt smertefri. En flåt udskiller et stof, som skal sørge for, at den holder sig fast, når den suger næring. Den lille mængde spyt, den udskiller, har bedøvelsesegenskaber, så dyret ikke kan mærke biddet, men en smule hudirritation kan observeres.

Et flåtbid vil overføre infektion til ethvert dyr, der bliver bidt. Jo længere tid en flåt sidder på et dyr, øges risikoen for bakterieinfektioner; normalt kræver det 24-36 timer at overføre infektioner. En virus overføres med det samme.

Flåter angriber også mennesker, både voksne og børn. De sætter sig gerne der, hvor huden er tynd, f.eks. i knæhaserne og i lysken. Hos børn kan man finde dem ved hårrødderne og bag ørerne.

Flåt og hund

Borrelia hos hunde

Borrelia er en bakterie, der forårsager Lyme-sygdom. Flåter kan overføre denne bakterie gennem deres bid. Flåten inficeres efter at have bidt et inficeret dyr som f.eks. en mus, rådyr eller fugl. For at infektionen kan sprede sig, skal flåten sidde fast på huden i mindst 36 timer.

Lyme sygdom kaldes også borreliose. Det er den mest almindelige flåterbårne sygdom. Både voksne og børn, der bor i skovklædte områder, eller som har kæledyr, der hyppigt færdes i skov, har en risiko for at få denne sygdom via flåtbid.

Symptomer på Lyme-sygdom varierer i sværhedsgrad. De almindeligste er:

  • Fladt cirkulært udslæt på huden svarende til en femkrone (Søg straks læge!)
  • Hovedpine
  • Feber
  • Træthed
  • Muskelsmerter
  • Hævelse og smerter I led
  • Manglende evne til at fokusere
  • Unormalt søvnmønster
  • Hævede lymfeknuder

Enhver, der har ovennævnte symptomer, skal øjeblikkeligt søge læge. Behandlingen er bedst i de tidlige stadier af Lyme sygdom.

Referencer:

https://en.wikipedia.org/wiki/Tick

https://www.pestguides.com/what-do-ticks-look-like-tick-pictures/

https://www.lymediseaseaction.org.uk/about-ticks/

https://www.healthline.com/health/lyme-disease

https://www.dr.dk/nyheder/indland/flaaterne-stortrives-i-regnvejr

https://mst.dk/natur-vand/natur/artsleksikon/spindlere/skovflaat/

Forrige artikel Hundelegetøj skal tages alvorligt!
Næste artikel Hvordan bader man en hund, der hader vand